Ankeiler: Het gaat niet goed met de fractie van Lokaal Belang in Zevenaar. Van de zeven zetels die de partij na de verkiezingen had, zijn er nu nog maar drie over.

- Het gaat niet goed met de fractie van Lokaal Belang in Zevenaar. Van de zeven zetels die de partij na de verkiezingen had, zijn er nu nog maar drie over. Woensdagavond werd bekend dat de raadsleden Jelle Hugen en Eric Vernes opstappen en samen verder gaan als nieuwe partij Lijst 11. Eerder dit jaar stapten al twee andere raadsleden op.

Het nieuws werd aan het begin van de raadsvergadering bekendgemaakt door burgemeester Lucien van Riswijk. De precieze reden van het vertrek van de twee - en ook commissielid Ali Ok - is in die mededeling niet helemaal duidelijk geworden. Er zou in ieder geval sprake zijn van onenigheid over het beleid, zeggen andere raadsleden.

In een brief aan de voorzitter van de gemeenteraad schrijven Hugen, Vernes en Ok dat 'de fundamentele factoren voor samenwerking niet hebben bestaan en nog steeds ontbreken'. Onder die fundamentele factoren verstaan zij de onderlinge verhoudingen, het onderling vertrouwen, omgangsvormen en de inhoudelijke kwaliteit van de fractie.

Onenigheid

De problemen bij Lokaal Belang begonnen al voor de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart. Toen splitste de partij zich in twee├źn. Vier raadsleden stapten op en begonnen de nieuwe partij Wij Zijn Zevenaar (WijZZ). Aanleiding toen was onenigheid over de kieslijst.

Vlak na de verkiezingen, waarbij Lokaal Belang nog de grootste partij werd en zeven zetels behaalde, stapte raadslid Dorien Riswick-Keultjes over naar WijZZ. Ze gaf aan zich niet meer te kunnen vinden in de werkwijze van Lokaal Belang. Enkele maanden later verloor de partij nog een zetel toen Glen Stokman overstapte naar de VVD.