Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Spijk, kerstbrood voor vluchtelingen. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Veel Oekraïense vluchtelingen vieren kerst dit jaar door de oorlog noodgedwongen in ons land. De stichting Actief Spijk wil ze een hart onder de riem steken en deelt daarom kerstbroden uit aan de ruim 140 vluchtelingen die worden opgevangen aan de rand van het dorp.

- Veel Oekraïense vluchtelingen vieren kerst dit jaar door de oorlog noodgedwongen in ons land. De stichting Actief Spijk wil ze een hart onder de riem steken en deelt daarom kerstbroden uit aan de ruim 140 vluchtelingen die worden opgevangen aan de rand van het dorp.

Ook bij de chalets van de Oekraïnse vluchtelingen in Spijk hangt kerstversiering voor het raam en heeft een enkeling een verlichte boom voor de deur gezet. Maar het liefst zouden ze nu in hun thuisland zijn, vertelt Alina Maidaniuk in de deuropening van het chalet waar ze met enkele andere vluchtelingen nu een paar maanden woont.

Warm gevoel

"Ik ga er vanuit dat ik volgend jaar weer thuis kan zijn met kerst", zegt ze hoopvol. "Ik mis Oekraïne continu, maar hier voelt het wel heel warm. De mensen zijn heel aardig en hulpvaardig. Ik had niet gedacht dat iedereen hier zo om ons zouden geven. "

Spijk, kerstbrood voor vluchtelingen - Foto: Omroep Gelderland

De dorpelingen en leden van de Stichting Actief Spijk organiseerden afgelopen weekend ook al een kerstconcert in de kerk met Oekraïense liederen. "Dat was heel mooi en heel bijzonder", vertelt Alina die daar ook bij aanwezig was.

Emiel Stam van de SAS vindt het fijn om iets te kunnen doen voor de vluchtelingen: "Zij hebben niet om deze situatie gevraagd en we willen zo op deze manier laten weten dat er wel iemand aan hen denkt."

Naast het kerstbrood van de SAS krijgen de Oekraïeners ook nog een fles chocolademelk van de zuivelboerderij die Emiel Stam heeft in Spijk. "Ze komen regelmatig wat kopen in onze winkel en op deze manier kunnen we ook iets terugdoen", aldus Stam.

Deel dit artikel