Bevat Video: Video
Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Politie, Koninklijke Marechaussee, boa's en mensen van Rijkswaterstaat hebben gezamenlijk zo'n 950 kilo vuurwerk in beslag genomen.

- Politie, Koninklijke Marechaussee, boa's en mensen van Rijkswaterstaat hebben gezamenlijk zo'n 950 kilo vuurwerk in beslag genomen. Langs de Duitse grens op de A12 bij Zevenaar werden donderdag tientallen auto's gecontroleerd op het vervoer van vuurwerk.

De samenwerkende handhavers controleerden zeker zestig auto's en busjes. Vuurwerk dat verboden is in Nederland is direct in beslag genomen. Ook mag er maximaal 25 kg vuurwerk worden vervoerd. Zowel herkenbaar als onherkenbaar reden agenten over de snelweg om auto's en busjes te selecteren voor een controle op de parkeerplaats bij Zevenaar. Bij teveel vuurwerk werd alles in beslag genomen.

Zo'n veertig handhavers werden bij de grote verkeerscontrole ingezet. Volgens Frans van der Wee van de politie werd er op vier locaties gecontroleerd, zoals bijvoorbeeld ook op binnenwegen. Op de A12 stond de hele dag file in beide richtingen.

Op de parkeerplaats zijn donderdag veel zure gezichten te zien van vuurwerkliefhebbers die nauwelijks kunnen toezien hoe hun geliefde vuurwerk door handhavers in beslag wordt genomen. Ook de verslaggever van RTV Connect werd naar de parkeerplaats naast de A12 geleid, zo valt te zien in de reportage van de streekomroep.

Veel zure gezichten dus op de parkeerplaats. Niet alle bestuurders waren bereid hun verhaal voor de camera te vertellen. Buiten beeld vertelt een gedesillusioneerde vuurwerkliefhebber dat hij al meerdere keren is gepakt. De man beweert zo'n vierduizend euro in één klap te zijn verloren zonder ook maar een lont te hebben kunnen aansteken.

'Het is niet de eerste keer dat ik tegen de lamp loop', vertelt hij terwijl agenten zijn tot de nok toe gevulde auto leegruimen tijdens het in beslag nemen van de knallers en pijlen.

Frans van der Wee - die bij de politie de leiding heeft over de grote grenscontrole - spreekt van 'goede resultaten.' Volgens hem zijn de verwachtingen ver overtroffen en is er in totaal zo'n 950 kilo vuurwerk in beslag genomen. "Grotendeels gaat het dan ook om professioneel, dus illegaal vuurwerk."

'Extra vrachtauto nodig'

Het vuurwerk zou worden afgevoerd door busjes van een gespecialiseerd bedrijf uit Brabant. 'Er is al een voertuig aanwezig voor het afvoeren, maar dat voertuig blijkt te klein. Dus er is vanuit Brabant nu een vrachtauto onderweg om dit in te laden, plus wat er straks misschien nog bij komt tijdens het vervolg van de controle', vertelt de politieman halverwege de middag.

Het in beslag genomen vuurwerk wordt onderzocht op een speciale plek in Brabant.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.