Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Vuurwerk in Arnhem tijdens de afgelopen jaarwisseling. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
Ankeiler: De roep om een landelijk vuurwerkverbod wordt luider, nu een lokaal vuurwerkverbod in twaalf gemeenten massaal is genegeerd.

- De roep om een landelijk vuurwerkverbod wordt luider, nu een lokaal vuurwerkverbod in twaalf gemeenten massaal is genegeerd. Ook Arnhem heeft voor de komende jaarwisseling een lokaal verbod afgekondigd, maar is zo'n verbod wel realistisch.

Arnhem wil in plaats van consumentenvuurwerk één grote professionele vuurwerkshow organiseren. Het afsteekverbod zou zorgen voor minder schade voor mens, dier en natuur, zo is het idee.

Gerrie Elfrink van de Arnhemse SP heeft bij die argumentatie zo zijn bedenkingen, vooral nu in andere steden blijkt dat het verbod massaal wordt genegeerd. Het Arnhemse afsteekverbod is volgens Elfrink 'pure symboolpolitiek en een wassen neus.'

'Slechte politiek'

VVD'er Rebin Maref benadrukt dat het verbod onmogelijk uit te voeren is. "Het is slechte politiek dat we met een verbod komen dat in de praktijk gewoon niet werkt."

Muriël Simonis van GroenLinks stelt dat het afsteekverbod vooral een signaal moet zijn richting de landelijke overheid die een algeheel landelijk vuurwerkverbod zou moeten afdwingen.

"Dit is de optie die door landelijk is gegeven. Wij vinden het wel heel belangrijk dat het afsteken van vuurwerk aan banden wordt gelegd, vandaar dat wij die kans met beide handen hebben aangrijpen om het te regelen voor de jaarwisseling eind dit jaar."

Kijkt u hier naar de reportage van streekomroep RTV Connect, het artikel gaat verder onder de video.

De Arnhemse burgermeester Ahmed Marcouch beleefde de jaarwisseling vanuit de Eusebiustoren, zo bleek uit foto's en video's op zijn sociale mediakanalen.

Vanuit de kerktoren 'schoot' de burgervader live videobeelden de wereld in. Op de beelden valt te zien dat er in Arnhem massaal vuurwerk de Arnhemse lucht werd in geschoten tijdens de afgelopen jaarwisseling. Het aanstaande afsteekverbod zou betekenen dat het deze jaarwisseling de laatste is waarbij inwoners van de Gelderse hoofdstad zelf het lont van hun pijlen en knallers mochten ontbranden tijdens oudjaarsnacht.

'Moet tussen de oren van mensen komen'

Volgens Leo de Groot van de Arnhemse Partij voor de Dieren is het verzet tegen elke vorm van vuurwerkverbod niets nieuws onder de zon. De Groot denkt dat er een kantelpunt zal komen, zoals na de invoering van het rookverbod in de horeca.

"Je kunt van alles verbieden, maar het gaat er om dat we dit gewoon niet willen. Het moet tussen de oren van mensen komen en dat gaat een paar jaar duren. Vergelijk het met rookverbod: dat werd destijds massaal genegeerd."

"Je wordt tegenwoordig echt raar aangekeken als je in de kroeg rookt. Mensen die het hardnekkig gewend zijn gaan er misschien mee dóór totdat ze een keer gepakt worden. Geef het een paar jaar en dan steekt niemand zelf nog vuurwerk af."

'Contact met gewone mensen volledig kwijt'

Volgens Gerrie Elfrink van de SP valt dat nog maar te bezien. De argumentatie die andere partijen gebruikten voor het lokale verbod is niet juist, meent hij. Elfrink stelt dat er in de regio Apeldoorn nu zelfs meer vuurwerkslachtoffers waren dan toen er daar nog geen lokaal vuurwerkverbod was.

"Het toont aan hoe wereldvreemd de partijen zijn die voor dit verbod stemden. Je mag vuurwerk kopen en je mag vuurwerk bij je hebben. Als je dan denkt dat mensen vervolgens geen vuurwerk meer afsteken, dan heb je het contact met de samenleving gewoon verloren."

Vuurwerk in Arnhem tijdens de afgelopen jaarwisseling - Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker

'Opnieuw bespreken'

Het vuurwerkverbod in Arnhem is volgens VVD'er Maref vooral niet uit te voeren. "Wat je ziet is dat mensen denken: dit jaar is het vuurwerk afsteken voor het laatst, we gaan echt helemaal los. Dat is niet de bedoeling lijkt mij."

Het VVD-raadslid stelt dat de hele discussie over het lokale Arnhemse verbod opnieuw gevoerd moet worden, maar dan 'met de kennis van afgelopen jaarwisseling'.

"Je zou denken dat het college en de raad nu de feiten onder ogen willen zien, zodat we op basis van wat er gebeurde tijdens afgelopen jaarwisseling wij nog eens om tafel gaan om te kijken hoe we effectief beleid kunnen maken."

"Het gaat ons erom dat we geen onuitvoerbare voorstellen moeten bedenken, los van de discussie of je nu wel of geen vuurwerkverbod wilt. Kom gewoon met een voorstel dat wél uitvoerbaar is."

Tot op het bot

Eind 2022 waren de meningen op straat over dit onderwerp eveneens verdeeld tot op het bot. Zo werden Arnhemse hondenbezitters het al niet eens over hoeveel last hun viervoeters al dan niet hebben van vuurwerk.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.