Bevat Video: Video
Ankeiler: De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch pleit voor een landelijk 'totaalverbod' op vuurwerk.

- De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch pleit voor een landelijk 'totaalverbod' op vuurwerk. Dat zegt de burgemeester van de Rijnstad maandagavond op NPO Radio 1.

Bij zo'n landelijk verbod moeten ook het bezit en de verkoop van vuurwerk strafbaar worden, bepleit de burgemeester en tevens voorzitter van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. Bij toekomstige jaarwisselingen mogen inwoners van Arnhem zelf geen consumentenvuurwerk meer afsteken. Daartoe besloot de gemeenteraad vorige maand.

'Incidenten vallen relatief mee'

In de veiligheidsregio was de brandweer de voorbije jaarwisseling druk met zo'n 140 branden. Ook werden vier mensen met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis vervoerd. Marcouch zegt dat de incidenten tijdens oudjaarsnacht 'relatief meevallen', zo was te horen in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

In aanloop naar de jaarwisseling schreef Marcouch op LinkedIn nog dat de hulpdiensten zich voorbereidden op een 'helse nacht'. Ook schreef Marcouch dat oudjaarsnacht voor de politie 'de gevaarlijkste nacht van het jaar' is.

'Relatief blij'

"Uiteindelijk ben je natuurlijk de volgende dag blij dat de incidenten relatief meevallen. Maar toch vier ernstig gewonden in de Arnhem-regio die naar het ziekenhuis moesten worden gebracht door ambulancediensten en wat brandjes, et cetera."

"Dus relatief is het dan rustig verlopen maar het blijft wel een evenement waarbij de politie zich ook op eigen veiligheid voorbereidt, en waar de brandweer en die andere diensten ook terecht heel erg met de eigen veiligheid bezig zijn."

'Eigen veiligheid hulpdiensten'

"Het is dus een gevaarlijke dienst voor de hulpdiensten, maar ook zeker voor de mensen die met vuurwerk bezig zijn, maar ook voor degenen die het aanschouwen en die denken: als dit maar goed gaat. Het is zeker een dienst die bij heel erg veel mensen gepaard gaat met een heel scherp oog en oor voor de veiligheid."

'Totaalverbod'

Volgens Marcouch is de landelijke overheid aan zet om een 'totaalverbod' in te voeren.

"Het is óók alcohol, het is óók drugs. Maar als je dan het vuurwerk wilt stoppen, dan moet je ook als Haagse politiek je verantwoordelijkheid nemen en een totaalverbod afkondigen. Dus óók van de verkoop, óók van import en het bij je mogen hebben van vuurwerk."

Marcouch is het met de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls eens dat het jaren kan duren vóórdat zo'n vuurwerkverbod algemeen geaccepteerd wordt.

"Een wet werkt dus ook alleen als een overgrote meerderheid van de bevolking zich er aan houdt en overtuigd is dat het belangrijk is om je daar aan te houden."

Volgens sommige partijen in de Arnhemse gemeenteraad is het lokale vuurwerkverbod dat eind 2023 geldt in Arnhem een 'wassen neus en pure symboolpolitiek.'

Toen de gemeenteraad vorige maand debatteerde over het al dan niet invoeren van van een lokaal afsteekverbod voor consumentenvuurwerk, stelde Marcouch al dat het handhaven lastig is om uit te voeren. Toon bijvoorbeeld maar eens aan dat iemand degene was die vuurwerk af stak waar dat niet mocht. Het kopen of bezitten van vuurwerk is immers niet strafbaar.

Marcouch waarschuwde eerder dan ook dat het handhaven van het lokale verbod veel capaciteit zou vergen van politie. "Als je realistisch bent, is dit niet het eerste dat je oppakt."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.