Ankeiler: De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch vindt het 'ontzettend jammer' dat NEC-supporters niet ingaan op zijn uitgestoken hand om bij de derby tegen Vitesse aankomende zondag vierhonderd Nijmeegse uitsupporters toe te laten.

- De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch vindt het 'ontzettend jammer' dat NEC-supporters niet ingaan op zijn uitgestoken hand om bij de derby tegen Vitesse aankomende zondag vierhonderd Nijmeegse uitsupporters toe te laten. Toch zal hij opnieuw bereid zijn te bekijken of hij in de toekomst meer fans toe kan laten, als ook alles rondom deze wedstrijd in een goede sfeer verloopt.

Voetbal is mooi, vindt de burgervader. "Het is een echte volkssport. Daarom willen we dat het een festijn wordt voor iedereen. Het moet toegankelijk en gastvrij zijn. Dat kan alleen maar als het ook heel erg veilig is."

Het duel NEC-Vitesse in oktober 2021 liep volledig uit de hand. Er werd onder meer een politiebus vernield en tientallen rellende supporters werden opgepakt. Daarop werd besloten geen uitsupporters meer toe te laten bij de derby. Omdat ongeregeldheden de laatste keer dat Vitesse in het GelreDome NEC ontving uitbleven, wilde Marcouch nu 400 NEC-supporters toestaan. Dat vonden de Nijmeegse fans te weinig, waarop werd besloten helemaal niet naar de wedstrijd te komen.

Bij een kleine minderheid is er gewoon sprake van te veel geweld, ziet Marcouch. "Onderling of tegen de stewards. Er is sprake van vernielzucht en geweld tegen politiemensen. Dat is onacceptabel." Op dat moment is de consequentie dat je niet meer welkom bent, legt de burgemeester uit. "Heel jammer. Maar wel door toedoen van mensen die ik geen supporter wil noemen. Het zijn gewoon geweldplegers."

Ook op dit duel bereidt de burgemeester zich met politie, het Openbaar Ministerie en de club voor om de veiligheid in zijn stad te borgen. "Dat betekent dat er op cruciale punten politiemensen worden ingezet. Dat er stewards worden ingezet. We doen er alles aan om te voorkomen dat de wedstrijd voor de goedwillende supporters wordt verpest. Maar daar hebben we ook de supporters bij nodig."

'Kunnen geen boeven vangen'

Marcouch noemt het idioot dat 'we elke keer veel te veel politiemensen nodig hebben' om een voetbalwedstrijd te kunnen spelen. "Elke agent die bij zo'n wedstijd betrokken is, is niet bezig met boeven vangen of het opnemen van een aangifte. Het zijn namelijk dezelfde agenten die ook in de wijken werken, die op zo'n dag toezicht staan te houden bij een voetbalwedstrijd. Elke agent die daar nodig is, is er in feite een te veel."

Arnhem is voorbereid, weet Marcouch. "Maar ik hoop en vertrouw erop dat het gewoon een hele mooie wedstijd wordt, met in elk geval heel veel Vitesse-supporters."

'Ouders maken zich zorgen'

Als het duel inderdaad zonder ongeregeldheden verloopt, is het wat Marcouch betreft de insteek bij de volgende derby meer uitsupporters toe te staan dan de vierhonderd die hij nu in het stadion had willen hebben. "Ik wil altijd weer een kans geven. Uiteindelijk gaat het om één ding: dat alle supporters dat gastvrije voetbal ervaren en dat het voor iedereen leuk is. Voor gezinnen, jongeren en ouderen. Ik krijg nog veel te vaak mailtjes van ouders die aangeven dat het weer uit de hand is gelopen terwijl hun zoon of dochter op de tribune zat. Die maken zich daar zorgen over."

Vandalen horen niet in een stadion, benadrukt de burgemeester. "Tot het moment dat zij zich weer goed gedragen."