Bevat Video: Video
Ankeiler: De gemeente Duiven wil overlast van hangjongeren tegengaan door meer toezicht en de inzet van een jongerenwerker die gesprekken met de jongeren voert.

- De gemeente Duiven wil overlast van hangjongeren tegengaan door meer toezicht en de inzet van een jongerenwerker die gesprekken met de jongeren voert. Ook sport en samenwerking met de scholen in Duiven moeten leiden tot minder overlast door hangjongeren.

Dat stelt burgemeester Huub Hieltjes van Duiven na de praatsessie met inwoners over de overlast. De praatsessie werd door tientallen inwoners van Duiven bijgewoond. Zij kregen de mogelijkheid hun ervaringen te delen en vragen te stellen over het toezicht door agenten en de gemeente.

Omwonenden van het Eilandplein klagen over vernielingen en geluidsoverlast door hangjongeren. Er zou drugs gedeald worden en ouderen voelen zich geïntimideerd door jongeren.

Grindtegel

De aard van de incidenten lijkt ernstiger te worden, zo blijkt uit de uitleg van politie en de gemeente tijdens de bijeenkomst. Zo was er vorig jaar een steekincident en haalde Duiven landelijk het nieuws met het 'grindtegelincident'. Op Dumpert verscheen een filmpje waarin te zien is hoe een groep jongeren inschopt op een man. Daarna wordt een grindtegel op het hoofd van de man gegooid.

Na afloop van de praatsessie met inwoners zegt burgemeester Huub Hieltjes tegen RTV Connect dat de gemeente de problemen wil aanpakken door een extra jongerenwerker in te zetten. Dat is te zien in de reportage van de streekomroep.

Artikel loopt door onder de video.

Hieltjes wil ook met de scholen om tafel om de problemen op te lossen: "We blijven investeren in positieve dingen als sport en ontwikkeling van jongeren. We gaan samen met de scholen kijken wat we verder kunnen doen zodat de jongeren zich kunnen ontwikkelen zonder overlast te veroorzaken."

In 2022 werd in Duiven 92 keer de politie gebeld voor overlast door hangjeugd. Dat aantal meldingen ligt fors lager dan tijdens de coronajaren. In 2020 en 2021 waren er 206 en 245 meldingen. In 2019 werd er 80 keer met de politie gebeld in verband met overlast door hangjeugd.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.