Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Inwoners van het Arnhemse Spijkerkwartier kregen onlangs een opvallende brief in hun bus.

- Inwoners van het Arnhemse Spijkerkwartier kregen onlangs een opvallende brief in hun bus. Hen werd verzocht de auto tijdelijk elders te parkeren, omdat er in de wijk wordt gefilmd voor een nieuwe televisieserie 'De Joodse Raad'. Maar die speelt zich af in Amsterdam. Hoe komen die producenten dan in Arnhem terecht?

Er zijn in Arnhem vijf museumwoningen die nog een 'authentiek interieur' hebben, legt uitvoerend producent Steven Berendsen uit. En dat is precies wat hij zocht voor zijn nieuwe vijfdelige dramaserie voor de EO die zich afspeelt in de jaren 40. "Alles is nog onaangeraakt: de meubels, vloer en trap. Alles kraakt en piept nog. Een bakeliet telefoon in de gang. Allemaal zoals dat vroeger bij je oma was."

Alle museumwoningen 'waren prachtig', maar één klopte het beste met wat de filmploeg voor ogen had, vertelt locatiemanager Maarten Buurlage. Dan gaat het om de museumwoning Eef Cornelissen aan de Spijkerstraat.

Wil je weten hoe de woning er van binnen uit ziet? Bekijk de video:

'Zal de kijker niet merken'

Dat het verhaal in Amsterdam plaatsvindt en de serie deels in Arnhem wordt opgenomen, vormt volgens Berendsen geen probleem. "Dit moet de zogenaamd de Amsterdamse Transvaalbuurt zijn. Daar moest de Joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog namelijk geconcentreerd gaan wonen. Over een paar weken filmen we de buitenopnames in Amsterdam. Dan zal de kijker niet merken dat het Arnhem is", verzekert de producent.

Aan de serie doen een paar grote namen mee. "Pierre Bokma, Claire Bender, Jack Wouterse, Monique Hendrickx en Malou Gorter", somt Berendsen op.

De draaidag

Voor de draaidag, die zaterdag tussen 9.00 en 21.00 uur is, moeten de nodige parkeerplekken vrijgehouden worden. Buurlage legt uit wat erbij komt kijken. "Vrijdagavond worden de eerste voertuigen neergezet. Uiteindelijk hebben we voor die dag twee vrachtwagens en meerdere bussen nodig. Waarvan één met aanhangwagen. In totaal zijn er veertig mensen aan het werk. Naast het technisch materiaal zijn er ook voertuigen met kleding en make-up. Dat hebben we dan allemaal op één plek. Ook moeten al die mensen eten. Daar hebben we ook ruimte voor nodig."

"Het is fijn dat er naast de woning een buurtcentrum is", vervolgt hij. "Dan hebben we niet alleen de filmlocatie, maar ook ruimte voor de andere werkzaamheden."

Het verhaal

"Uit geen ander land in West-Europa zijn tijdens de jaren 1940-1945 zoveel Joden afgevoerd als uit Nederland. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? De Joodse Raad vertelt het verhaal van de vooraanstaande voorzitter David Cohen en zijn dochter Virrie. Virrie is een heldhaftige verpleegster. Beiden geloven steevast het juiste te doen voor hun volk, maar ze komen hierdoor lijnrecht tegenover elkaar te staan. De Joodse Raad is gebaseerd op waargebeurde verhalen waar fictieve verhaallijnen in zijn verwerkt", zo meldt de productie.

Voor de beelden binnen in de Arnhemse museumwoning te zien zullen zijn, daar zal de kijker nog even geduld voor moeten hebben, weet Berendsen. "Wij zijn eind februari klaar. Daarna volgt er een heel productieproces met montage, geluid en muziek. Vermoedelijk is de serie dan in 2024 te zien op NPO1."

De Joodse Raad voor Amsterdam is ontstaan op initiatief van de Duitsers in 1941. De Joodse organisatie moest het bestuur vormen van de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Na een half jaar werd dit heel Nederland. De Duitse bezetter gaf bevelen door via de Joodse Raad aan Nederlandse Joden. Hierdoor werd de raad een doorgeefluik van anti-Joodse maatregelen. In 1943 hield de Joodse Raad op te bestaan.

Na de oorlog kwam er veel kritiek op Joodse Raad. Veel mensen vonden dat ze het de nazi's makkelijker hebben gemaakt om Joden te vervolgen. Anderen zeggen weer dat een andere opstelling van de raad niets veranderd zou hebben.

Meer over

Deel dit artikel