Bevat Video: Video
Ankeiler: Christian heeft zware epilepsie. Dat maakt dat hij bij andere bedrijven geen baan kan vinden. Bij Scootbezorgd bezorgt hij nu pakketjes, in zijn scootmobiel.

- Christian heeft zware epilepsie. Dat maakt dat hij bij andere bedrijven geen baan kan vinden. Bij Scootbezorgd bezorgt hij nu pakketjes, in zijn scootmobiel. Dat geeft niet alleen ritme en structuur aan zijn dag, maar helpt ook enorm tegen eenzaamheid, legt Christian uit.

"Anders dan je gewend bent, rijden onze bezorgers op een scootmobiel", zegt Myrthe Rosema, een van de initiatiefneemsters van het Arnhemse bedrijf. "Waar het normaal gesproken om snelheid en efficiëntie gaat, draait het bij ons ook om het contact tussen de bezorgers en het ontmoetingsmoment tussen de bezorger en de ontvanger."

Kijk hier hoe Christian zijn pakketjes bezorgt:

Na een succesvolle pilot, is Scootbezorgd nu genomineerd voor de prestigieuze IGNITE Award voor maatschappelijke initiatieven. Myrthe denkt met haar initiatief de samenleving 'een beetje mooier te kunnen maken'. "Je ziet een tekort aan pakketbezorgers en ook dat er een grote groep mensen is die graag aan de slag wil, maar daar niet altijd de kans voor krijgt." Het bezorgen met scootmobielen slaat daar volgens Myrthe een mooie brug tussen.

Ze heeft inmiddels al een hele lijst mensen die graag bij haar willen werken. "Die benaderen ons zelf en weten ons dus al te vinden. Zij zijn soms nog enthousiaster dan wijzelf. Dat is op dit moment eigenlijk onze grootste motivatie om onze deuren daadwerkelijk te openen."

'Angst dat je valt'

Christian kan niet wachten tot het zo ver is. "Ik zit thuis vanwege mijn handicap en beperking. Daardoor kom ik bij een normaal bedrijf niet in aanmerking voor een baan." Als je bij een sollicitatie uitlegt dat je zware epilepsie hebt, is toch vaak de angst dat je valt en met de arbeidsinspectie te maken krijgt, weet Christian.

Werken voor Scootbezorgd geeft hem het gevoel 'iets te kunnen doen voor de samenleving'. "Het geeft structuur: mijn dag- en nachtritme komt weer terug. Het zorgt voor een hele positieve draai in mijn dagelijks leven."

Scootbezorgd staat voor Christian voor vrijheid en een toegang tot de arbeidsmarkt. "Op die manier heb je toch iets om handen en krijg je weer sociale contacten buitenshuis." Tegen eenzaamheid helpt het ook enorm, is Christian overtuigd. "Dat weet ik wel zeker."

'Klanten nodig'

Wat Myrthe nodig heeft om de volgende stap te zetten met haar bedrijf? "Klanten. Pakketten die we kunnen bezorgen." Duurder dan een andere pakketdienst is zij niet, belooft Myrthe. "Het is ook ons doel om gewoon marktconforme prijzen te hanteren." Haar uiteindelijke ambitie is Scootbezorgd in meerdere steden van de grond te krijgen. "Dat heel Nederland een gele scootmobiel op straat herkent als een positieve beweging."

Deel dit artikel