Bevat Video: Video
Ankeiler: Muziekles is op veel scholen geen vanzelfsprekendheid meer, tot groot verdriet van trompettist Eric Vloeimans uit Doesburg.

- Muziekles is op veel scholen geen vanzelfsprekendheid meer, tot groot verdriet van trompettist Eric Vloeimans uit Doesburg. De wereldberoemde jazzmuzikant geeft deze maand daarom gastlessen op de drie basisscholen in zijn woonplaats. Kinderen van basisschool De Wetelaar luisterden vrijdag niet alleen ademloos toe: ze mochten zelf ook meedoen.

Zo'n 150 leerlingen van De Wetelaar verzamelen zich in de speelzaal van de school. Daar hebben Vloeimans, cellist Jörg Brinkmann en slagwerker Dirk-Peter Kölsch alle instrumenten al klaargezet. Het trio speelt muziek die Eric componeerde voor de natuurdocumentaire Wild Port of Europe van regisseur Willem Berents, een documentaire over het dierenleven in de Rotterdamse haven.

Het scholenproject is bedoeld om kinderen te laten ervaren hoe muziek een verhaal kan vertellen en versterken. Eric speelt en vertelt en aan het eind mogen de kinderen meedoen.

Kiezen voor een extra potje

Vloeimans is een fervent voorstander van muziekonderwijs op jonge leeftijd, want dat is goed voor de ontwikkeling. Op De Wetelaar komt elke woensdag een vakdocent muziekles geven, maar dat is voor basisscholen niet vanzelfsprekend. Directeur Henk van der Weide: "Vanuit de overheid krijgen wij als school geld uit het potje werkdrukmiddelen. Dat mag je dan inzetten voor een vakdocent voor een bepaald vak."

"Wij hebben er voor het derde jaar op rij voor gekozen om daar een vakdocent muziek voor in huis te halen. Maar dat had ook een vakdocent voor bijvoorbeeld handvaardigheid, toneel of gym kunnen zijn. Het is maar waar je voor kiest."

Man met een missie

Vloeimans gelooft in zijn missie om het muziekonderwijs weer terug op scholen te krijgen. Net als filmmaker en projectleider Helmie Stil, ook uit Doesburg. Zij zorgde voor de ontwikkeling van het scholenproject, dat wordt gefinancierd door Gestichten Doesburg.

Eric Vloeimans was vrijdagavond te gast in De Week van Gelderland. Kijk het gesprek met Klaas Drupsteen terug (vanaf 20 minuten en 15 seconden):

Deel dit artikel