Ankeiler: De aanpassing van de grondwet, waar het COC de afgelopen jaren voor heeft gestreden is rond.

- De aanpassing van de grondwet, waar het COC de afgelopen jaren voor heeft gestreden is rond. In Artikel 1 staat dat je niemand mag discrimineren vanwege bijvoorbeeld iemands geloof of afkomst. Vanaf 17 januari mag er ook niet meer gediscrimineerd worden op grond van seksuele oriëntatie of een handicap.

Nog altijd komt discriminatie vaak voor. De Arnhemse Marjolein van den Broek is blind en voorzitter van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG). Net zoals andere mensen met een handicap, heeft Marjolein wel eens te maken met discriminatie. Zo is niet iedere locatie rolstoelvriendelijk of vrij toegankelijk en zijn geleidehonden niet altijd welkom.

Dit moet met de aanpassing van Artikel 1 definitief veranderen. Op 17 januari stemde de Eerste Kamer voor de tweede keer in met het voorstel om de grondwet te wijzigen. Goed nieuws, vinden zowel APCG als het COC. “Wij zijn heel blij met de wijziging. Discriminatie komt regelmatig voor. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren," vertelt Van den Broek. “Iedereen moet zich welkom kunnen voelen. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen.”

Regenboogtaart

De wetswijziging is reden voor een feestje. Bij de bestuursvergadering van COC Midden-Gelderland werd het moment gevierd met een regenboogtaart. Voorzitter Ricardo Brouwer heeft lang naar dit moment uitgekeken: “Toen ik het hoorde heb ik gejuicht," vertelt Brouwer. "Er is ruim 20 jaar gestreden vanuit alle COC’s in heel Nederland. Maar, het resultaat is er: de rechten van de mensen binnen de LHBTIQA+ staan verankerd in de grondwet."

'Pride blijft nodig'

Ondanks dat de seksuele oriëntatie en handicap in de grondwet staan als anti-discriminatiegronden, betekent dat niet dat er helemaal niet meer gediscrimineerd gaat worden. Volgens de voorzitter van COC Midden-Gelderland blijft de Pride daarom nodig. “Het gaat niet alleen over de acceptatie, maar ook over de solidariteit. Pride is als eerste een manier van demonstreren, maar is ook een feest om te vieren wie we zijn.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel