ARNHEM - Als de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Arnhemse wijk Schuytgraaf gereed is, worden er zo'n 2000 vluchtelingen opgevangen in de Rijnstad. Er liggen onder meer vier schepen met vluchtelingen aan de Rijnkade. Twee daarvan bieden plaats aan Oekraïense vrouwen en kinderen. De twee andere schepen worden gebruikt door andere groepen asielzoekers, grotendeels afkomstig uit Syrië.
In de noodopvang aan de Doorwerthlaan in Presikhaaf is plaats voor 200 Oekraïners. In Schuytgraaf komen nog eens 150 plekken deze doelgroep. "Als die er zijn, hebben we bij elkaar zo'n 700 Oekraïners en zo'n 1300 reguliere vluchtelingen in Arnhem", weet wethouder Paul Smeulders.
Volgens Smeulders gaat het 'heel erg goed' met de opvang van vluchtelingen en asielzoekers in de Rijnstad. In de reportage van streekomroep RTV Connect laat de bestuurder zien hoe het er momenteel voor staat.
Dit artikel loopt door onder de video.
De twee schepen met Oekraïners vallen onder de zorg van het Leger des Heils en de gemeente Arnhem. De gemeente werkt op de andere twee schepen samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)
Hoewel er vaak van tevoren wordt gevreesd voor overlast, is er in de praktijk weinig van te merken, stellen de gemeente en het COA.
'Nauwelijks overlast'
Smeulders stelt dat er 'nauwelijks klachten' zijn over de migranten. Rondom de schepen zijn vooral bedrijfspanden gevestigd.
Toch woont vlakbij de schepen met Oekraïners in ieder geval één Arnhemmer, maar de man wil niet voor camera reageren. Wel vertelt hij dat de overlast hier 'vroeger veel erger was'. De man legt uit: "Dan heb ik het over de tijd dat er hier nog een tippelzone was . We hadden destijds meer last van junkies en hoertjes, dan nu van de asielzoekers."
'Iedereen welkom'
Een paar panden verderop exposeert een kunstenaar zijn werken die hij binnenin het bedrijfspand maakt. De gebrekkig Nederlands sprekende man zegt van de vluchtelingenopvang, zo vlak voor zijn atelier, geen last te hebben. "Iedereen welkom. Geen probleem!"
In één van de bedrijfspanden aan de Nieuwe Kade, is het COA tijdelijk gevestigd. Marleen Jeronimus is locatie-manager en stuurt de opvang op twee van de vluchtelingenschepen aan. Volgens Jeronimus bood de eigenaar van het pand spontaan werkruimte aan voor tijdelijk gebruik.
"We hebben er nu een kantoor en er zijn wasmachines om de kleding te wassen. Ook is er ruimte voor een arts."
'Tientallen mensen boden zich aan'
Vooral net na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne meldden er zich veel mensen om vrijwilligerswerk te doen, nu bijna een jaar geleden. De wethouder looft het karakter van de Arnhemmers die hulp bieden.
"Tientallen mensen boden zich elke maand aan om te helpen als vrijwilliger. Zeker in de periode vlak na de invasie van Rusland in Oekraïne", weet Smeulders.
Mariël Hutten, die namens het Leger des Heils de opvang van moeders en kinderen uit Oekraïne begeleidt, heeft dezelfde ervaring. Hutten vertelt nog altijd te beschikken over een actieve groep van zo’n dertig vrijwilligers die wekelijks hulp biedt.
Tekst gaat verder na de afbeelding.

De oorlog in Oekraïne lijkt voorlopig nog niet ten einde. Aan wethouder Smeulders de vraag in hoeverre er eventueel nog meer vluchtelingen in Arnhem verwacht kunnen worden.
'Doe wat je kan'
Smeulders: "Het voordeel van Arnhem is dat we de Rijn hebben en heel veel ervaring hebben met opvangschepen. Op de korte termijn zou dat inderdaad nog kunnen, maar daar zijn op dit moment geen plannen voor."
Volgens Smeulders draagt Arnhem voldoende bij om te voldoen aan de taakstelling. "Als regio werken we heel hard om de doelstellingen te halen, en als Arnhem halen we die."
Smeulders gaat niet in op de vraag of omliggende gemeenten voldoende bijdragen. Wel doet hij een beroep op de buurgemeenten. "Mijn oproep is: doe wat je kan. Als Arnhem doen we dat. En als wij meer moeten doen, zullen we dat ook doen."
Zie ook: Nog eens 150 opvangplekken voor Oekraïners in Arnhem, regio blijft achter