Ankeiler: Arnhem wil gaan experimenteren met laagdrempelige rechtspraak in de wijk. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond unaniem op voorstel van D66.

- Arnhem wil gaan experimenteren met laagdrempelige rechtspraak in de wijk. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond unaniem op voorstel van D66. Deze lokale vorm van rechtspraak is bedoeld voor gevallen 'waarbij veel verschillende problemen tegelijkertijd spelen'. Daarbij wordt samen met de omgeving en betrokken instanties naar een 'samenhangende duurzame oplossing in de wijk' gezocht.

Ook het college was erg positief over het initiatief. "Haal de rechter naar de wijk", vat wethouder Mark Lauriks zijn opdracht samen. "Dat heeft vele voordelen. Het stelt de mens centraal in zijn eigen omgeving." Die methode helpt volgens Lauriks heel goed bij bijvoorbeeld schulden, burenruzies of kleine strafzaken.

Rechtbank wil zelf ook graag

De wethouder geeft aan dat hij hier al over in gesprek was met het OM, de politie en de rechtspraak. "De rechtbank Gelderland wil hier ook heel graag mee aan de slag in Arnhem", weet Lauriks.

Raadslid Wimer Heemskerk (D66) was verheugd met de brede steun voor zijn voorstel. "Rechtspraak dichtbij mensen waarbij meerdere problemen in een keer aangepakt kunnen worden. Die bovendien ook nog eens ontlastend werkt voor onze rechters."

Leidt tot minder misdaad

De Arnhemse wijkrechtspraak zou de eerste in Gelderland zijn. Eerder werden er al soortgelijke proeven gedaan in Den Haag, Rotterdam en Eindhoven. De aanpak richt zich voornamelijk op kwetsbare wijken. Uit onderzoek zou blijken dat die minder geld kost, voor kortere doorlooptijden zorgt en minder vaak tot nieuwe misdaad leidt.