Lead image 1:
Lead image TXT 1: Het oefengebied. Foto: Defensie
Ankeiler: Het Defensie Helikopter Commando is deze maandag begonnen met een grote oefening.

- Het Defensie Helikopter Commando is deze maandag begonnen met een grote oefening. In delen van de regio Nijmegen, Liemers en de Achterhoek kunnen gevechtshelikopters laag overkomen. Ook zijn er grondtroepen actief.

Tijdens de oefening Red Dawn vliegen de Apaches meerdere keren per dag tussen 09.30 en 22.30 uur. Met de heli's wordt het aanvallen en uitschakelen van gronddoelen onder verhoogde dreiging getraind.

Laagvliegen

In omstandigheden waarbij sprake is van zo'n verhoogde dreiging is het belangrijk dat de gevechtshelikopters laag blijven vliegen om zich te verschuilen. Dekking zoeken doen zij op lage hoogte achter obstakels, zoals een rij bomen, een bosperceel of heuvel.

Volgens Defensie kunnen ze hierdoor ongezien hun missie uitvoeren en buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven. Dit vraagt om specifieke training en daarom worden er situaties gesimuleerd.

Acht dagen

In totaal wordt er acht dagen in het gebied getraind: van 23 januari tot en met 26 januari en van 30 januari tot en met 2 februari.

Hoewel de militaire oefening zorgvuldig is voorbereid, kunnen de vliegbewegingen hinder opleveren. Op de website van Defensie kan een online klachtenformulier worden ingevuld.

Het oefengebied - Foto: Defensie

Deel dit artikel