Bevat Video: Video
Ankeiler: De ouders van de 3-jarige meervoudig beperkte Noud uit Pannerden zijn een crowdfundingsactie begonnen voor een rolstoelbus voor hun zoontje.

- De ouders van de 3-jarige meervoudig beperkte Noud uit Pannerden zijn een crowdfundingsactie begonnen voor een rolstoelbus voor hun zoontje.

Noud heeft een heel zware hersenafwijking, waardoor hij zeer ernstig beperkt is en last heeft van moeilijk regelbare epilepsie. Bovendien kan hij zijn hoofd niet zelf rechtop houden.

Omdat Noud door onbekende oorzaak nu al net zo groot en zwaar is als een gemiddeld kind van 6, hij is 1.11 meter en 22 kilo, groeit hij uit zijn aangepaste autostoel. Het is nu dus moeilijk met hem de deur uit te gaan, ook omdat het voor hemzelf een hele opgave is.

Grotere aanpassingen dan normaal

De ouders moeten zelf een rolstoelbus financieren, de gemeente betaalt dan de aanpassingen. Maar daar moeten ze zeven jaar mee doen, dus een oude bus kopen kan niet. Gevolg: de ouders van Noud hebben 40.000 euro nodig voor een goede rolstoelbus. Omdat Noud geen rompbalans heeft, snel spuugt en zijn hoofd niet zelfstandig recht op kan houden, moet hij half liggend vervoerd worden. Dit vraagt een nog grote aanpassing aan de bus dan gemiddeld gezien nodig is. Ook zou de bus voldoende ruimte moeten hebben om Noud ook onderweg de zorg te kunnen geven die hij de hele dag nodig heeft.

"Qua zorg is het heel erg zwaar", bekent vader Aron Jacobs. "En de zorg wordt steeds zwaarder. Als we met hem weggaan, hebben we een wandelwagen en diverse hulpmiddelen nodig, medicijnen, het is een volksverhuizing om hem mee te krijgen."

Bekijk het verhaal van Noud:

'Heel veel geld nodig'

"Noud ontwikkelt zich niet. Hij kan niet zitten, praten en lopen. En dat blijft ook zo. De mooiste momenten zijn als Noud wakker en helder is en zich goed voelt", vertelt zijn vader.

"We willen hem meenemen naar opa en oma, verjaardagen, het bos en de dierentuin. Er zijn heel veel lieve mensen om ons heen die de actie delen. Maar er is dus heel veel geld nodig", weet Aron Jacobs.

Deel dit artikel