Ankeiler: Arnhem gaat de aanpak van mensenhandel verder intensiveren. Daar wordt 175.000 euro per jaar extra voor uitgetrokken. En dat blijkt nodig.

- Arnhem gaat de aanpak van mensenhandel verder intensiveren. Daar wordt 175.000 euro per jaar extra voor uitgetrokken. En dat blijkt nodig. Bij controles in zijn stad wordt in gezinswoningen in woonwijken 'een duistere wereld' aangetroffen, schrijft burgemeester Ahmed Marcouch in het plan. "Sekswerkers zonder binding met Arnhem of Nederland, die beperkt Engels spreken, samengepropt in één ruimte, levend uit koffers die gevuld zijn met lingerie en condooms."

Om dit soort seksuele uitbuiting aan te pakken worden onder meer verschillende mensen opgeleid die vanuit hun functie mogelijk dicht op dat soort zaken zitten. Seksuele uitbuiting moet namelijk veel meer worden gezien en gemeld, weet Marcouch. "Slachtoffers melden zich niet zelf, uit angst of omdat ze zichzelf niet zien als slachtoffer."

'Kunnen zich niet veilig wanen'

Ook wil de burgemeester barrières opwerpen door 'eisen te stellen aan arbeid, huisvesting en het sekswerk zelf'. "Waardoor het voor uitbuiters moeilijker wordt om in Arnhem zaken te doen. We controleren aangekondigd en onaangekondigd, zodat zij zich niet veilig kunnen wanen." Ook wordt opvang en bescherming geboden aan slachtoffers.

Naast de seksuele uitbuiting is er extra aandacht voor arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting. Voor al deze vormen kent de aanpak vier pijlers: voorkomen, signaleren, bestrijden en beschermen, legt Marcouch uit.

Cynisch genoeg is het voor velen in Nederland al snel beter dan in het land van herkomst

Om arbeidsuitbuiting tegen te gaan worden uitzendbureaus aangesproken op hun verantwoordelijkheid en laat de gemeente (arbeids-)migranten weten dat ze 'welkom zijn en recht hebben op een goed werkend leven hier'. Er wordt namelijk gewerkt onder het minimumloon en verbleven in veel te kleine kamers, ziet Marcouch. "We treffen arbeidsuitbuiting aan in woningen, in de horeca, in massagesalons en op bedrijventerreinen. Cynisch genoeg is het voor velen in Nederland al snel beter dan in het land van herkomst."

'Onder druk drugs verkopen'

Om criminele uitbuiting zichtbaar te maken, moet eerst duidelijk zijn dat iemand veel meer een slachtoffer is dan dader, staat in het actieplan. "Het gaat bijvoorbeeld om een tiener die onder druk van criminelen drugs verkoopt. Dat betekent dus een ander traject dan voor de doorgewinterde beroepscrimineel: we helpen deze mensen om uit hun situatie te komen en nieuw perspectief te vinden."

"Mensenhandel woekert veelal ongezien, maar veroorzaakt ongekend leed. Wij willen een uitbuitingsvrij Arnhem. Daar hebben we de Arnhemmers voor nodig, want zonder meldingen van oplettende burgers kunnen we het niet", roept de burgervader op.

Per 1 januari van dit jaar moest elke gemeente lokaal beleid hebben voor de aanpak van mensenhandel. Hoewel enkele weken te laat, is Arnhem de eerste gemeente in de regio die daar nu ook daadwerkelijk mee komt.