Ankeiler: Transgenders en non-binaire personen die het verkeerde geslacht geregistreerd hebben gekregen, moeten dit gratis in hun identiteitsbewijs kunnen aanpassen.

- Transgenders en non-binaire personen die het verkeerde geslacht geregistreerd hebben gekregen, moeten dit gratis in hun identiteitsbewijs kunnen aanpassen. Dat vindt een groot deel van de Arnhemse gemeenteraad die woensdagavond sprak over het voorstel van D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren. Daarmee zou Arnhem de tweede gemeente van Nederland zijn die een vergoeding geeft voor het wijzigen van de geslachtsregistratie. Na Nijmegen.

Verschillende ervaringsdeskundigen uit de lhbtiq+gemeenschap kwamen de raadsleden vertellen wat dit voor hen betekent. Trans personen moeten op dit moment betalen voor een fout die zij zelf niet hebben gemaakt, stelt Sascha Barents die zichzelf omschrijft als trans non-binair. Omdat je volgens hen, zoals Sascha graag naar zich laat verwijzen, bij de geboorte afhankelijk bent van wat je ouders over jou registreren.

'Dat ene lettertje'

Vervolgens word je 'jarenlang gezien en aangesproken als het geslacht dat je niet bent'. "Want er staat nu eenmaal dat ene lettertje, dat niets zegt over wie je bent", weet Sascha. "Als je dan eindelijk die fout kunt verbeteren, moet je ervoor betalen."

Eigenlijk was Rik Berends zich al vroeg bewust van het non-binair zijn. "Als ik op de basisschool bevriend was met een jongen, noemde ik ons vrienden. Als ik bevriend was met een meisje, noemde ik ons vriendinnen." Rik zou diens geslacht graag willen veranderen naar een X in plaats van man of vrouw. Die geeft aan dat niet te doen vanwege de kosten. "Als het gratis was, zou ik het wel doen. Niet alleen vanwege de hoge kosten, maar ook omdat je je dan gesteund voelt door de gemeente."

Op alle momenten dat je je identiteitskaart moet tonen wordt dat als 'enorm leed' ervaren, maken de insprekers duidelijk. Plus de stress die daaraan voorafgaat.

Kosten: 400 euro

Het wijzigen van de geslachtsregistratie kost alles bij elkaar zo'n 400 euro. Vorig jaar hebben tien personen in Arnhem daar gebruik van gemaakt. Voor mensen die hun geslacht niet willen laten veranderen van man naar vrouw of omgekeerd maar in een X, zijn de kosten hoger. Dat moet namelijk eerst met een advocaat via de rechter. De indieners geven aan dat dat nog onvoldoende is meegenomen in het voorstel, maar willen graag kijken wat ervoor nodig is om ook die kosten te vergoeden.

Of hun initiatief een meerderheid haalt, is nog de vraag. Als de PvdA het steunt, dan is die er. Maar raadslid Yazid Aït Chrif zegt dat nog niet te weten. Liever zou hij zien dat de vergoeding alleen geldt voor mensen met een laag inkomen. De indieners zijn alleen niet van plan hun voorstel daarop aan te passen, omdat het hen ook gaat om de emotionele steun aan de doelgroep.

'Ook bij misbruik of mishandeling'

Partijen als VVD, CDA en Arnhem Centraal geven aan dat het wel zo eerlijk is om dan ook te kijken naar bijvoorbeeld mensen die hun achternaam willen veranderen omdat ze zijn gevlucht of vanwege een vervelende familiesituatie waarin sprake is van misbruik, verwaarlozing of mishandeling.

Lea Manders (Arnhem Centraal) stelt bovendien dat zij met haar coalitiepartners die dit voorstel nu doen, heeft afgesproken zoveel mogelijk te streven naar kostendekking. Zij laat weten hen daar nog op aan te zullen spreken en te willen weten hoe zij dit zien.

De komende weken praat de gemeenteraad verder over het voorstel. Op 7 april 1959 werd in Arnhem de eerste officiële transgenderoperatie van Nederland uitgevoerd, nu kan de stad een van de koplopers worden met deze vergoeding, betoogt COC-voorzitter Ricardo Brouwer. Pikant genoeg is hij zelf van de PvdA waar het voorstel voor een meerderheid nu vanaf lijkt te hangen.

Deel dit artikel