Ankeiler: Vitesse heeft zaterdagavond goede zaken gedaan in Heerenveen. De ploeg van trainer Phillip Cocu won eenvoudig met 1-3 van de Friezen.

- Vitesse heeft zaterdagavond goede zaken gedaan in Heerenveen. De ploeg van trainer Phillip Cocu won eenvoudig met 1-3 van de Friezen. SC Heerenveen kwam wel op voorsprong, maar de bezoekers stelden nog voor rust orde op zaken.

De eerste minuten van de wedstrijd gingen gelijk op met druk van beide ploegen. Veel leverde dat niet op. Een corner van Vitesse werd weggehaald bij de eerste paal, waarna Heerenveen in de omschakeling met Sydney van Hooijdonk richting Kjell Scherpen ging. Maar de Arnhemmers kwamen niet in de problemen.

Het spel bleef daarna op en neer gaan met kleine en grotere kansen voor beide ploegen. Matusz Bero stuitte na een rush van Million Manhoef op keeper Xavier Mous en aan de andere kant schiet Amin Sarr op Scherpen. Die had de bal niet klemvast, maar Maximillian Wittek stond op de goede plek en ruimde de bal alsnog op.

Voorsprong Heerenveen

Op het moment dat Vitesse meer druk begon te zetten op de Friezen, was het Heerenveen dat op 1-0 kwam. Manhoef kreeg de bal niet op de juiste plek, waarna Pelle van Amersfoort snel was in de omschakeling. Hij rende het hele veld over, trok naar binnen en met een boog verdween de bal achter Scherpen in de goal.

Vitesse liet zich na dit doelpunt niet van de wijs brengen en bleef druk zetten op het doel van Mous. Er waren kansen voor Wittek en Bartosz Bialek, maar die gingen er niet in. Drie minuten later was het wel Bialek die de 1-1 maakte. Ryan Flamingo nam een vrije trap en na goed opbouwend werk van Vitesse kwam er geen lekkere voorzet, maar de bal ging er wel in.

Kansen Vitesse

Na de gelijkmaker lijkt Heerenveen niet meer bij machte om een vuist te maken tegen de Arnhemmers. De grootste kans voor rust van de Friezen wordt onschadelijk gemaakt door Bialek. Hij kopt een voorzet van Anas Tahiri over het doel.

Aan de andere kant zijn er kansen voor Vitesse via Bero en Kozlowski. Nadat Scherpen de bal terug in het spel brengt na een redding op een afstandsschot van Tahiri, komt de bal bij Vidovic. Die neemt rustig aan en tikt de bal vervolgens rechts in de hoek, waardoor Vitesse gaat rusten met een 1-2 voorsprong.

Duel op slot

Direct na rust gooit Vitesse het duel op slot. Vanaf de aftrap gaan de Arnhemmers door met waar ze in de eerste helft mee geëindigd zijn: druk zetten. In de 47e minuut levert dat gelijk een doelpunt op van Manhoef. Hij steekt naar binnen en na een één-tweetje met Bero schuift Manhoef zelf de bal binnen.

De 1-3 was de nekslag voor Heerenveen. Vitesse bleef de druk op het doel opvoeren, maar wist de kansen niet te benutten. Er waren kansen voor Vidovic, Manhoef en Wittek, maar geen van hen kreeg de bal achter keeper Mous. Aan de andere kant stond Scherpen goed te keepen, hij plukte ballen die als voorzet bedoeld waren uit de lucht nog voor ze gevaarlijk werden.

Pröpper weer prof

De grootste kans op de 2-3 kwam in de 56e minuut van Van Amersfoort. Hij ontworstelde zich na een corner van Thom Haye aan Melle Meulensteen, maar kopte de bal vervolgens naast. Tien minuten later wisselde Cocu voor het eerst, hij haalde Kacper Kozlowski en Gabriel Vidovic naar de kant voor Davy Pröpper en Nicolas Isimat-Marin. Daarmee maakte Pröpper zijn rentree na een jaar zonder voetbal.

De Arnhemmer deed dat zeker niet onverdienstelijk. Er kwamen twee goede corners van zijn kant. De eerste ging panklaar op het hoofd van Meulensteen, maar die schoot de bal centimeters naast. Twee minuten later mocht Pröpper opnieuw aanleggen vanaf de andere kant. De bal kwam bij Isimat-Marin, maar zijn volley gaat ver over.

Goede zaken

De rest van het duel waren de kansen voor Vitesse. Manhoef ging over links en na een één-tweetje met de ingevallen Mohamed Sankoh ging zijn schot net naast. Sankoh probeerde het aan het einde van de reguliere speeltijd ook zelf nog, maar hij kreeg de bal niet onder controle en zijn schot ging hoog over.

Door de overwinning op de nummer 8 van de ranglijst doet Vitesse onderin goede zaken. Omdat FC Emmen verloor van RKC Waalwijk, klimmen de Arnhemmers over de Drenten heen naar de 14e plaats. Vitesse gaat volgende week op bezoek bij FC Emmen.