Lead image 1:
Lead image TXT 1: De kleinkinderen van Rien bij het vermeende schuttersputje. Foto: Rien Kreijne
Ankeiler: Het gebouw van muziekvereniging D.W.S. in de Arnhemse Veerpolderstraat moet wijken voor woningbouw.

- Het gebouw van muziekvereniging D.W.S. in de Arnhemse Veerpolderstraat moet wijken voor woningbouw. Maar toen vrijwilliger Rien Kreijne enkele jaren geleden de losliggende tegels van het parkeerterrein opnieuw legde, stuitte hij op wat volgens hem leek op schuttersputjes. Zoals die in een oorlog werden gebruikt. Dus is de hoop van hem en enkele andere buurtbewoners en verenigingsleden dat het gaat om erfgoed.

Want dan mag het pand mogelijk behouden worden. Afgelopen week kwam de gemeente een kijkje nemen. Daar waren de gemeentelijk archeoloog en erfgoedspecialist bij, vertelt een woordvoerder. Die keerden onverrichter zaken terug. Het zou gaan om 'een paar scheefliggende tegels'.

'Nul moeite gedaan'

Volgens Rien, die daar naar eigen zeggen bij was, is er 'nul moeite gedaan' om te bekijken wat zich daar mogelijk onder de grond bevindt. "Ik had ook niet het idee dat het ze veel interesseerden." Rien zag hoe er een paar tegels uit werden gehaald. "Ze zagen niets, maar daar ligt nu natuurlijk zand overheen. Ze hadden verder ook niets bij zich. Nog geen schep."

Wat Rien destijds zelf heeft gezien, deed hem denken aan schuttersputjes van ongeveer een vierkante meter. "Van die gemetselde dingen."

Gezocht naar schuilkelder

De vraag lijkt dan ook of de melders en de gemeente elkaar wel goed hebben begrepen. Volgens de woordvoerder is er namelijk gezocht naar 'aanwijzingen voor aanwezigheid van een schuilkelder'. "Bijvoorbeeld in de vorm van de gebruikelijke toegangsluiken. Deze zijn niet waargenomen."

Dit soort zaken worden meestal maar een beetje onder de tafel geschoven

De gemeente zegt de bevindingen terug te gaan koppelen naar de melder van 'de mogelijke schuilkelder'. "Met de vraag waarop de aanwezigheid van de kelder dan specifiek is gebaseerd. Dit om geen zaken over het hoofd te zien."

Volgende week is er overleg over de bouwplannen in de buurt waar ook de wethouder bij aanwezig is, weet Rien. Zijn zoon is daar ook bij en zal dit verhaal opnieuw bij de gemeente onder de aandacht brengen, belooft de verenigingsvrijwilliger. "Dit soort zaken worden meestal maar een beetje onder de tafel geschoven. Laat ze maar een keer goed komen kijken."

'Kleinzoon kan het wel'

Dit weekend ging Rien nog even met zijn kleinkinderen kijken op de plek waar hij destijds het vermeende bouwwerk zag. Na enkele centimeters onder de tegels gegraven te hebben, stuitten zij op een stuk van het steen dat Rien ook zag toen hij de parkeerplaats opnieuw aanlegde. "Mijn kleinzoon van zes jaar kan het wel. Ik zal hem dan maar aanmelden als archeoloog", grapt Rien.

De komende weken zal blijken of gemeente voldoende aanleiding ziet om nog een keer te gaan kijken. Of er dan iets wordt gevonden, wat dat dan is en welke consequenties dat heeft, blijft de vraag.

De kleinkinderen van Rien bij het vermeende schuttersputje. - Foto: Rien Kreijne

Deel dit artikel