Ankeiler: Vitesse heeft het kort geding dat de club had aangespannen tegen stadion GelreDome verloren. De vordering van de Arnhemse club is geheel afgewezen.

- Vitesse heeft het kort geding dat de club had aangespannen tegen stadion GelreDome verloren. De vordering van de Arnhemse club is geheel afgewezen.

Dat betekent dat Vitesse vanaf 1 oktober formeel geen stadion tot zijn beschikking heeft. Dan namelijk loopt de huur af die de Arnhemse club in 2018 zelf opzegde. De gevolgen van de uitspraak van de rechtbank kunnen desastreus zijn voor Vitesse. In het uiterste geval kan de eredivisieclub zijn licentie zelfs kwijtraken waarmee het voortbestaan in ernstig gevaar kan komen.

Vitesse moet voor 1 maart kunnen aantonen bij de KNVB dat het volgend seizoen een stadion tot zijn beschikking heeft en dat kan het nu niet. Mogelijk kan vanaf 1 oktober, als het nieuwe seizoen net is begonnen, worden uitgeweken naar een ander stadion, maar daar is het nu nog te vroeg voor.

Vitesse daagde ruim twee weken geleden de eigenaar van stadion GelreDome en de verhuurder (de Exploitatiemaatschappij) voor de rechter. Er leek na de zitting een opening waarbij alle partijen de hoop uitspraken tot een oplossing te komen, maar die kwam er niet. Afgelopen weekend ontaarde de stadionsoap zelfs in een moddergevecht aan de kant van Stadion GelreDome dat de bestuurders van Vitesse 'fantasten' noemde. Eigenaar Michael van de Kuit vindt zelfs dat ze moeten opstappen.

Vertrouwelijkheid

Beide partijen deden hun zegje in de media. Vitesse stelde met klem dat bewezen kan worden dat er een concreet en constructief voorstel ligt bij Van de Kuit. Die repte op zijn beurt over slechts 'een e-mail met bullets' waarbij Vitesse niet wilde instaan voor volledige vertrouwelijkheid tijdens gesprekken.

Stadion GelreDome zegt dat dat de Exploitatiemaatschappij (zij zijn hoofdhuurder) niet inhoudelijk op de mails van Vitesse (onderhuurder) wilde reageren vanwege de discussie over vertrouwelijkheid.

'Onredelijke huur'

Inzet voor de Arnhemse club in de heikele kwestie was zekerheid te krijgen over het stadion, minimaal voor nog één seizoen. In 2018 werd de huur opgezegd, omdat Vitesse een jaarlijkse som van twee miljoen euro 'onredelijk' vond. Bovendien zou het contract anders nog 20 jaar doorlopen. Het huidige contract loopt op 1 oktober af, maar de KNVB wil binnenkort duidelijkheid. In het uiterste geval kan de licentie worden ingetrokken.

Gesprekken over een nieuw contract met een lagere huur, Vitesse moet jaarlijks twee miljoen euro ophoesten, leverden de afgelopen jaren niks op. Volgens stadion GelreDome heeft de club echter nooit een concreet voorstel gedaan om tot een oplossing te komen. Vitesse bestrijdt dat ten stelligste.

Eeuwig speelrecht

Dus hoopte Vitesse, ondersteund door een zogeheten eeuwig durend speelrecht, zekerheid af te kunnen dwingen bij de rechter. Stadion GelreDome (lees eigenaar Michael van de Kuit) bestrijdt dat het speelrecht bestaat. Vitesse zegt echter te beschikken over de juiste documenten, maar zegt dat die geheim zijn.

Nu is het aan de KNVB om te bepalen hoeveel waarde zij hechten aan het speelrecht. Als de documenten allemaal goedgekeurd worden, zit Vitesse voorlopig veilig. Onder het kort geding loopt een zogeheten bodemprocedure over het speelrecht. Die zittingen zijn in maart.

Vitesse kan door de uitspraak niet voldoen aan de licentie-eisen van de KNVB. In eerste instantie zal dat betekenen dat de Arnhemse club wordt bestraft met boetes. In de tussentijd zal Vitesse in de bodemprocedure alsnog bij de rechter gelijk proberen te halen over het eeuwig durend speelrecht, of proberen een nieuwe huurdeal af te dwingen.

Over twee weken komt de rechtbank met een inhoudelijke motivering van het vonnis.

Deel dit artikel