Lead image 1:
Lead image TXT 1: Nieuwkomers en wethouder Paul Smeulders planten bomen bij Landerij de Park in Elst. Foto: RTV Connect
Ankeiler: Negen nieuwkomers in Arnhem zijn donderdagmiddag tijdens de uitreiking ‘Mijn Arnhemse Successen’ door de gemeente in het zonnetje gezet.

- Negen nieuwkomers in Arnhem zijn donderdagmiddag tijdens de uitreiking ‘Mijn Arnhemse Successen’ door de gemeente in het zonnetje gezet. Zij doorliepen het inburgeringsproces met bovengemiddeld succes en ontvingen daarvoor een pluim.

De uitreiking onder de noemer ‘Mijn Arnhemse Successen’ is een initiatief van Bureau Wijland en gemeente Arnhem waar ze complimenten uitdelen aan nieuwkomers die hard hun best doen om in te burgeren. Zij hebben onder meer inspanningen geleverd op het gebied van sociale integratie, arbeidsparticipatie en taal.

De uitreiking vond dit jaar plaats in café DROOM! de Landerij in Elst en nadat de nieuwkomers hun certificaat overhandigd kregen, hebben zij samen met wethouder Paul Smeulders bomen geplant. Het planten van bomen staat symbool voor de nieuwe wortels die zij schieten in de Arnhemse samenleving.

'Andere uitdagingen dan integreren'

Één van de nieuwkomers die een pluim ontving is Amir Zaza. Zaza komt uit Syrië en zette zich in 2017 in voor vluchtelingen die waren gestrand in Griekenland. Hij begon een inzamelingsactie en uiteindelijk gingen er drie containers met spullen die kant op. Zaza woont sinds 2015 in Nederland en is inmiddels afgestudeerd aan de filmacademie in Amsterdam.

"Nu ik me aan heb gepast aan de Nederlandse cultuur staan er weer andere uitdagen voor de deur", vertelt hij. "Mensen zien mij nog steeds als Syriër in plaats van Nederlander. Ik wil gewoon films maken en die hoeven niet altijd en connectie te hebben met mijn geboorteland."

Zaza vindt 'Mijn Arnhemse Successen' een mooi initiatief en hij is blij dat hij een certificaat in ontvangst mag nemen. "Door deze uitreiking te organiseren worden nieuwkomers in een positief daglicht gezet en daar sta ik volledig achter."

Nieuwkomers en wethouder Paul Smeulders planten bomen bij Landerij de Park in Elst - Foto: RTV Connect

Nederlands leren

Niet alleen Zaza zet zich in voor anderen, Shubaba Homayoon Kazim is vrijwilliger bij VluchtelingenWerk, waar ze cliënten helpt bij gezinshereniging. Kazim vluchtte in 2021 samen met haar ouders en jongere broer uit Kabul en probeert hier nu een leven op te bouwen. Ze volgt een zelfstudie en is hard bezig om haar Nederlands te verbeteren. Kazim: “In Kabul hebben vrouwen nauwelijks kansen en die krijg ik hier wel. Ik heb een bachelor economie en ik hoop met mijn opleidingsachtergrond een geschikte baan te vinden in Arnhem." Maar eerst wil ze de Nederlandse taal goed beheersen.

Dat ze als nieuwkomer een pluim heeft gekregen, werkt voor Kazim motiverend. Ze wil zolang als het kan vrijwilligerswerk blijven doen. "Ik vind het fijn om anderen te helpen", vertelt ze.

Verbeteren van het integratieproces in Arnhem

'Mijn Arnhemse Successen' staat in lijn met de inburgeringswet waarin aangegeven wordt dat het belangrijk is om stil te staan bij de successen van nieuwkomers. Wethouder Smeulders die samen met de nieuwkomers een boom in de grond stopte vertelt: “Deze nieuwkomers hebben op korte termijn hun plek in Arnhem weten te vinden en zijn daarnaast anderen gaan helpen - ondanks de ellende die ze zelf hebben doorstaan. Dat vind ik super knap en het is het niet meer dan logisch dan dat zij hiervoor op een voetstuk worden geplaatst." Naast dat deze bijeenkomst een positieve boodschap uitdraagt, hoopt de wethouder dat dit een voorbeeld kan zijn voor nieuwkomers die het misschien lastig vinden om goed te integreren.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.