Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Wolfgang zegt als bestuurder geen invloed te hebben op de beslissingen van de binnendienst over de auto's die zijn gescand. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
Lead image 2:
Lead image TXT 2: De camera's op h et dak van de auto scannen nummerplaten. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
Ankeiler: De scanauto die de gemeente Arnhem vorig jaar in gebruik heeft genomen, is een absolute goudmijn.

- De scanauto die de gemeente Arnhem vorig jaar in gebruik heeft genomen, is een absolute goudmijn. In 2021 leverde het controleren van geparkeerde auto's de gemeente een miljoen euro netto op. Na het in gebruik nemen van de scanauto is dat zo'n twee miljoen.

Sinds de rijdende fotocamera rond rijdt om fout geparkeerde auto's te fotograferen, is het aantal parkeerboetes meer dan verdubbeld. De scanauto lijkt een ware melkkoe: in 2022 verdiende Arnhem een slordige twee miljoen euro aan het versturen van parkeerprenten. Of, zoals men op het stadhuis zegt: een ‘naheffingen parkeerbelasting’. De scanauto werd in maart vorig jaar in gebruik genomen, sindsdien is er een explosieve stijging van het aantal uitgeschreven prenten voor parkeren op een niet betaalde parkeerplaats.

Streekomroep RTV Connect rijdt een ritje mee in de scanauto. De 'boetemachine' van de gemeente Arnhem wordt bestuurd door doorgaans oudere heren zoals Wolfgang Fischer. Hij vertelt dat hij 'niet achter de geraniums' wil zitten. Een aantal uurtjes per week rijdt hij routes met de scanauto.

In deze reportage valt te zien wanneer geparkeerde auto's nu wel en wanneer ze niet worden gescand. Hoe de scanauto precies werkt, wordt duidelijk in de video:

Sinds de scanauto in Arnhem de foutparkeerders fotografeert, stijgt het aantal parkeerboetes explosief. RTV Connect vroeg de cijfers op van het aantal parkeerboetes dat de gemeente de laatste vijf jaar uitdeelde.

De voorlichter van de gemeente brengt een kleine kanttekening aan in het gestegen aantal parkeerboetes. Volgens hem werden er vanwege corona minder boetes uitgedeeld in 2020 en 2021. Maar wanneer het huidige aantal van 46.559 naheffingen wordt afgezet tegen dat van 2019, dan is er nog steedse sprake van meer dan een verdubbeling. In 2019 zijn er namelijk maar 20.999 boetes aan foutparkeerders uitgeschreven.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.