Ankeiler: De Arnhemse gemeenteraad heeft geen goed woord over voor het volledig ontbreken van WhatsApp-berichten of sms'jes die Omroep Gelderland opvroeg over de renovatie van het gemeentehuis.

- De Arnhemse gemeenteraad heeft geen goed woord over voor het volledig ontbreken van WhatsApp-berichten of sms'jes die Omroep Gelderland opvroeg over de renovatie van het gemeentehuis. Oud-wethouder Jan van Dellen, die daar jarenlang verantwoordelijk voor was, stelt er niks van terug te kunnen vinden. En dat kan natuurlijk niet, is Leo de Groot (Partij voor de Dieren) duidelijk. "Je bewaart je apps over politieke kwesties, die verdwijnen niet zomaar."

Lea Manders (Arnhem Centraal) snapt niet hoe dit mogelijk is. "Verbazingwekkend", noemt zij het. "Iedereen weet al jaren dat ook apps onder de Woo vallen."

Omroep Gelderland deed namelijk een beroep op deze Wet open overheid (Woo) om meer om meer informatie boven tafel te krijgen rondom de renovatie van het Arnhemse gemeentehuis. Naast onder meer documenten en e-mails, werd daarin nadrukkelijk gevraagd om WhatsApp-berichten van betrokken bestuurders en ambtenaren. In het antwoord was weliswaar ruim 3000 pagina's aan dossier samengesteld van deze al jarenlang slepende kwestie, maar zaten nul sms'jes of appjes bijgevoegd.

In 2018 besloot het college de renovatie van het stadhuis, dat uit 1968 stamt, te onderzoeken. Daarvoor werd 22 miljoen euro als investering genoemd. Hoewel de uitwerkingen waar toenmalig wethouder Jan van Dellen in 2020 mee kwam binnen de begroting zouden passen, vielen die toch fors duurder uit dan waar rekening mee was gehouden. Van Dellen trapte vervolgens op de rem omdat hij dacht met een verbeterd voorstel te kunnen komen. Ondanks meerdere beloftes is dat er nooit gekomen. Van Dellen geeft aan dat corona hier een belangrijke oorzaak van was. Verschillende raadsleden spraken uit dat het erop lijkt dat de problemen doorgeschoven zijn naar het volgende college.

Niels Scholten (Volt) is al een tijdje bezig om duidelijkere regels te krijgen voor ambtenaren en bestuurders in de omgang met en archivering van chatberichten. "Samen met een lobby- en algoritmeregister", legt hij uit.

'Kwestie van tijd'

Dat de appjes nu ontbraken, noemt hij slordig van oud-wethouder Van Dellen. Maar volgens Scholten is het ook slordig dat hier qua beleid nog niets voor is geregeld. "WhatsApp bestaat sinds 2009. In 14 jaar zou er toch wel iets voor bedacht moeten kunnen zijn? Het was een kwestie van tijd voordat we hier eenzelfde probleem zouden hebben als wat is gebeurd met Mark Rutte", verwijst hij naar de premier en partijgenoot van Van Dellen die in opspraak raakte omdat hij jarenlang smsjes wiste.

Want het niet terug kunnen vinden van appverkeer is heel gek, stelt Scholten. "Alleen als het gewist is, is het niet meer vindbaar." Bijna ondenkbaar dat er in dit jarenlang spelende dossier geen enkel appje meer terug te vinden is, ziet ook Klaartje Koorn (CDA). En door het ontbreken van antwoorden, blijft het daar nu naar gissen, constateert zij.

'Patroon van doofpotcollege'

Het past allemaal 'helemaal in het patroon van het doofpotcollege', vindt SP'er Gerrie Elfrink. "Dit kan echt niet." Gino Luurssen (FvD) noemt het bizar en wijst naar andere Woo-verzoeken waarbij de gemeente ook geen volledige informatie aanlevert. "Waar het precies aan ligt, is moeilijk te zeggen. Wel kan er geconcludeerd worden dat dit college niet voldoet aan de wettelijke eisen rondom informatievoorziening." Volgens Luurssen moet het stadsbestuur daarop sturen en niet 'steeds met excuusbriefjes komen aanzetten'. "Dit is gewoonweg verzaking van wettelijke verantwoordelijkheid."

Giovanni Visser (PvdA) spreekt de verwachting uit dat de oud-wethouder zich samen met de huidige wethouder Maurits van de Geijn zal inspannen om de gevraagde informatie alsnog te vinden. Van de Geijn beloofde eerder aan Omroep Gelderland dat ook te zullen doen.

Deel dit artikel