Ankeiler: Als er geen forensische jeugdzorg beschikbaar is voor jongeren die veroordeeld zijn voor strafbare feiten, is de kans groter dat zij terugvallen in het criminele circuit.

- Als er geen forensische jeugdzorg beschikbaar is voor jongeren die veroordeeld zijn voor strafbare feiten, is de kans groter dat zij terugvallen in het criminele circuit. Daarom is het volgens Herman Spoelstra, beleidsmaker bij de Raad voor de Kinderbescherming, belangrijk dat deze specialistische zorg op tijd komt.

Uit onderzoek blijkt dat in Gelderland 72 procent van de gewenste forensische jeugdzorg helemaal niet wordt geleverd. Gemeente Arnhem is één van de gemeentes in Gelderland die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van forensische jeugdhulp en wethouder Bob Roelofs wil dat er begin volgend jaar voldoende forensische jeugdzorg beschikbaar is.

Lang wachten op hulp

Forensische jeugdzorg is een onderdeel van een straf die de rechter oplegt aan mensen onder de achttien die een strafbaar feit hebben gepleegd. Het gaat dan om zwaardere delicten zoals steekincidenten, drugscriminaliteit, woningovervallen of zedendelicten. De hulp is voornamelijk bedoeld om herhaling te voorkomen. “Juist omdat het om zwaardere gevallen gaat, is het belangrijk dat deze hulp beschikbaar is”, aldus Spoelstra. “Jongeren zijn het meest vatbaar voor deze hulp vlak na de uitspraak van de rechter. Hoe langer het duurt voordat de hulp er is, hoe moeilijker het wordt om te voorkomen dat zij niet weer een strafbaar feit plegen."

Tussen wal en schip

Jongeren die forensische hulp opgelegd krijgen, worden van het kastje naar de muur gestuurd. Gecertificeerde instellingen die de juiste zorg voor hen moeten zoeken, worden door behandelaars of zorginstellingen afgewezen. Hierdoor zitten zij met hun handen in het haar. Spoelstra legt uit: “Als een veroordeelde jeugdgedetineerde vrijkomt die forensische zorg nodig heeft en geen enkele behandelaar diegene op wil nemen, kan dit voor grote problemen zorgen. Je wil niet dat zo’n ex- jeugdgedetineerde op straat komt te staan en wellicht terugvalt in crimineel gedrag."

Probleem aanpakken

Spoelstra: “We vinden bij de Raad voor de Kinderbescherming dat we als samenleving om deze jongeren heen moeten gaan staan en voor ze moeten zorgen, zodat ze niet verder afglijden naar het criminele circuit.” Gemeente Arnhem gaat onder andere met de regio forensische zorg inkopen en nieuwe afspraken maken met aanbieders, om zo de juiste zorg aan te kunnen bieden.

Meer over dit onderwerp:

Jeugdzorg na justitiecontact niet op peil voor driekwart doelgroep: 'Problematisch'

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel