Ankeiler: Stadioneigenaar Michael van de Kuit is in gesprek met de Amerikaan Coley Parry die nog altijd wacht op goedkeuring van de KNVB over een overname van Vitesse.

- Stadioneigenaar Michael van de Kuit is in gesprek met de Amerikaan Coley Parry die nog altijd wacht op goedkeuring van de KNVB over een overname van Vitesse. Het is voor het eerst dat de partijen aan tafel zitten. Van de Kuit wilde alleen in gesprek met Parry: "Het bestuur en de directeur moeten vertrekken."

Het zijn turbulente tijden bij Vitesse. Een opgestapte voorzitter, een kort geding over het gebruik van GelreDome dat verloren ging en toenemende degradatiestress. Maar er speelt op de achtergrond ook nog altijd de voor Vitesse essentiële Amerikaanse overname die maar niet rondkomt bij de KNVB. En dan is er donderdag ook weer een nieuwe rechtszaak over het eeuwigdurend speelrecht.

Van de Kuit lijkt op ramkoers te liggen bij Vitesse. Hij liet vorige week weten niet meer met het huidige bestuur aan tafel te willen zitten, maar wel met de Amerikaanse eigenaar om een oplossing te vinden voor het stadionprobleem en de toekomst van Vitesse. Van de Kuit staat open voor een rol binnen de Raad van Commissarissen.

'We hebben stappen gezet'

Exclusief tegenover Omroep Gelderland zei Van de Kuit woensdagavond het volgende: "Parry en ik hebben elkaar opgezocht en gesprekken gevoerd zonder bestuurders. Partijen hebben eerste stappen gezet en oplossingen besproken. We zullen morgen verder met elkaar van gedachten wisselen en hopen in het belang van de club elkaar te vinden.

Vertrouwen groeit in Parry

Onlangs had Van de Kuit nog weinig vertrouwen in Parry en zijn investeringsmaatschappij. "Ik ben er ook van overtuigd dat de overname niet rond gaat komen", stelde hij afgelopen weekend nog. Maar nu er voor het eerst gesprekken lopen, lijkt Van de Kuit meer vertrouwen te krijgen in de Amerikaanse investeerder. "De ontwikkelingen gaan ineens snel."

Hoe zat het ook alweer? Met veel bombarie werd op 8 september Coley Parry gepresenteerd bij Vitesse als de redder in nood. Onder de vleugels van zijn Common Group zou Vitesse weer nieuwe financiële stappen kunnen maken. Parry toonde zich uitermate ambitieus op Papendal bij zijn entree. Hij zou vooral ook zichtbaar en benaderbaar zijn.

Zuiverheid

Maar vervolgens werd het angstvallig stil en dat is nu al een half jaar zo. Nog altijd is de KNVB, in het diepste geheim, druk doende een eventuele overname te checken op zuiverheid en draagvlak. Vitesse zit in de wachtkamer en moet regelmatig antwoorden geven op vragen van de bond.

Eigen onderzoek

Zolang het onderzoek duurt, geven KNVB en Vitesse geen inhoudelijke reactie. Wel bevestigde de bond woensdag nog weer eens dat er geen witte rook is op dit moment. Van de Kuit liet zijn eigen bedrijf Nedstede ook uitgebreid onderzoek doen naar de Amerikaan en The Common Group. "We hebben onze eigen mensen erop gezet, maar kunnen over zijn investeringsmaatschappij vrij weinig vinden. Het is mist", zei Van de Kuit zaterdag nog

"Dit onderzoek van de KNVB duurt nu zes maanden", vervolgt Van de Kuit, die al jaren een uiterst moeizame verhouding heeft met het bestuur en algemeen directeur Pascal van Wijk. Maar als eigenaar van GelreDome volgt hij de mogelijke Amerikaanse overname op de voet. Ook hij heeft op de achtergrond zijn belangen en dat blijkt nu eens te meer.

Terugvallen op Oyf

Parry is al wel eigenaar van Patro Eisden, een bescheiden club in het Belgische voetbal. Maar de voorwaarden en eisen voor een overname zijn bij onze zuiderburen veel soepeler. "Ik denk dat de bond het nu ook een keer goed wil doen", zegt Van de Kuit.

De overname is niet het enige hoofdpijndossier. De meest actuele zaak ligt donderdag voor, als de rechter zich buigt over een eventueel nog bestaand 'eeuwig durend speelrecht' waarmee Vitesse dan altijd zou kunnen blijven voetballen in GelreDome. De tweede zitting in deze bodemprocedure is dinsdag.

Verzoek om uitstel

Van de Kuit wilde graag uitstel van de rechtszaak en legde dat verzoek neer bij directeur Van Wijk. Hij stuurde vrijdag een e-mail en vroeg voor maandag 12.00 uur duidelijkheid. "Ik zou graag een moment van bezinning hebben gezien. In die periode hadden we vertrouwelijk een oplossing kunnen vinden voor het stadion."

Vitesse wil blijven praten

Vitesse ging echter niet akkoord met de wensen van de stadioneigenaar. "Vanwege de vertragende werking en de nadelige effecten ervan. We blijven in aanloop naar de zittingen en ook daarna echter onverminderd bereid om te praten over een oplossing", reageerde de club.

Vorige week verloor Vitesse een kort geding dat het had aangespannen tegen de stadioneigenaar over het gebruik van het stadion en het afdwingen van een lagere huur. Die is nu twee miljoen euro per jaar. Op 1 oktober loopt de huur af die Vitesse in 2018 opzegde. Een doorbraak voor een nieuwe overeenkomst leek in de maak, maar toen de rechter alsnog uitspraak deed, stonden alle partijen weer lijnrecht tegenover elkaar.

Zakelijk inzicht

Het gevolg was dat Stichtingsvoorzitter Henk Parren, die ook voorzitter was van de Raad van Commissarissen, opstapte. "In het belang van de club", was de verklaring. Van de Kuit is er niet rouwig om. "Het is natuurlijk niet alleen Parren die verantwoordelijk is. Maar deze man weet wel precies hoe de hazen binnen Vitesse lopen. Hij was alleen ongeschikt. Er is zakelijk inzicht nodig."

'Van Wijk moet de volgende zijn die vertrekt'

Van de Kuit, die eerder al in het openbaar vroeg om een plek in de Raad van Commissarissen, lijkt bij Vitesse op ramkoers te liggen: "Nu moet Pascal van Wijk de volgende zijn die vertrekt. Daar is nu het wachten op, want dit is geen slagvaardig bestuur. Het zijn geen praters. Van Wijk is een boekhouder die zelf niets mag of durft. Hij is slechts een uitvoerder."

'Tijd voor nieuw beleid'

"Ik heb hem nog een sms gestuurd hoe hij het stadionprobleem moet oplossen. "Een commerciële oplossing onder voorwaarden, maar dat heb ik altijd gewild. Waarschijnlijk is hij die sms nog in het Russisch of Amerikaans aan het vertalen. Het is de hoogste tijd voor andere mensen die kundig zijn, met een zakelijk inzicht. Het is tijd voor nieuw beleid."

Vitesse laat woensdag verder alleen weten zich nu te richten op de zittingen van donderdag en dinsdag.

Deel dit artikel