Afdrukken
Ankeiler: Het opknappen van de Arnhemse Blauwe Golven valt zo'n 2,5 miljoen euro duurder uit dan waar rekening mee was gehouden.

- Het opknappen van de Arnhemse Blauwe Golven valt zo'n 2,5 miljoen euro duurder uit dan waar rekening mee was gehouden. De 9,5 miljoen euro die daarvoor stond, bleek niet genoeg vanwege gestegen bouwkosten en extra werkzaamheden. Maar van stoppen wil de gemeenteraad niet weten. Dat zou in dit stadium bovendien ook zeker niet gratis zijn, legt wethouder Bob Roelofs uit.

Op verzoek van SP en CDA moest hij zich verantwoorden over de gestegen kosten. De partijen hadden het gevoel dat de wethouder hen daar niet tijdig over had geïnformeerd en wilden de discussie aan of doorgaan op de ingeslagen weg wel verstandig is nu die de gemeente miljoenen extra kost. Gerrie Elfrink (SP) wil weten of het besluit nog terug te draaien is. "Om er een park te realiseren, zoals de omwonenden willen."

De discussie om het ontwerp van Peter Struycken uit de jaren70 te renoveren, speelt al vele jaren. Tegenstanders wilden de Blauwe Golven opruimen en vervangen voor groen. Dat zou bovendien goedkoper zijn. In 2019 besloot de gemeenteraad het als parkeerplaats dienstdoende kunstwerk onder de Nelson Mandelabrug te behouden. Daarbij wordt er onder meer extra groen en een skatepark toegevoegd.

Dan kan wel, weet Roelofs. Maar als de raad dat wil, is de gemeente volgens hem zeker een miljoen euro kwijt aan kosten die al zijn gemaakt. Bovendien zouden er al allerlei mondelinge afspraken zijn die tot claims kunnen leiden. "En de fontein is al aanbesteed", verwijst hij naar het plan om de fontein in het midden van het kunstwerk weer als vanouds te laten spuiten.

'Betonnen smoel'

Bovendien is dat ook niet de kant die de gemeenteraad op wil. "Alles wordt duurder, ook de Blauwe Golven", constateert Cyriel Prinsen (GroenLinks). "Daar is een financiële dekking voor gevonden. Daarmee is voor ons de kous af. Wij willen deze 'smoel van Arnhem' graag behouden." Dat is dan wel een 'betonnen smoel', bijt Elfrink hem toe.

Voorstellen om het besluit tot renovatie van het 'grootste omgevingskunstwerk van Nederland' te heroverwegen en met een nieuwe risicoanalyse te komen, haalden het niet. Ook een voorstel van de PVV om bij de Blauwe Golven een matrixbord te plaatsen dat live de actuele kosten van het project weergeeft, kon niet op een meerderheid rekenen.

Deel dit artikel