Ankeiler: "Hartstikke leuk, ik heb er echt van genoten!", zegt trompettist Eric Vloeimans uit Doesburg.

- "Hartstikke leuk, ik heb er echt van genoten!", zegt trompettist Eric Vloeimans uit Doesburg. Hij zit nog in de auto, op de terugweg van het vliegveld, en ziet de kerktoren van zijn thuisstadje al, als we hem bellen in de auto. Zijn optreden tijdens het staatsbezoek van de koning en koningin in Slowakije, is gegaan volgens een uitgebreid protocol. Eric neemt ons mee in zijn avontuur.

Vloeimans: "Afgelopen maandag zijn we er heen gevlogen en dan begint het meteen. Ik heb dinsdag de hele dag gerepeteerd met alle andere muzikanten, die ik heb meegenomen. En woensdag moesten we al vroeg in het theater zijn in verband met het licht, de repetitie, de doorloop. Dat was echt een dag van werken, wachten, werken en wachten. En tussendoor zijn er bomchecks en lopen er honden door het gebouw heen".

Volksliederen op de trompet

Woensdagavond was het dan zover, het optreden van de Doesburgse trompettist tijdens het staatsbezoek in Slowakije. Het koninklijk paar had Vloeimans en muzikanten meegenomen als dank voor het meerdaagse bezoek aan het land. President Čaputová van Slowakije, Willem-Alexander en Máxima genoten zichtbaar van het optreden. En Eric Vloeimans zelf ook! "Eerst moeten alle gasten binnen zijn en dan komen als laatste de koning, koningin en de president binnen. Dan moet ook iedereen staan. De Nederlandse ambassadeur in Slowakije hield toen een speech en toen kwam ik op. Het licht was toen aan in de zaal en ik heb toen eerst solo het volkslied van Slowakije gespeeld en daarna het Wilhelmus".

Zelfs een paar zinnen Slowaaks

Vloeimans trad niet alleen op . Hij had zelf een programma opgesteld met musici waar hij graag mee speelt. Dus trad hij op met onder meer de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal, de Belgische accordeonist Tuur Florizoone en het Holland Baroque. "Na de volksliederen die ik solo speelde, heb ik de mensen welkom geheten. Ik had zelf een paar zinnen Slowaaks geleerd en daarna ging het licht uit en hebben we bijna een uur lang heerlijk gespeeld".

Vloeimans heeft genoten: "De zaal deed echt mee, we hebben de plechtigheid echt doorbroken en het een beetje luchtig gemaakt. Aan het eind kregen we een groot applaus en hebben we nog een toegift gedaan. En dan moet je wachten op het podium, want dan gaat eerst de koning met zijn gevolg de zaal uit".

Paarse blouse en roze broek

Eric Vloeimans is daarna met het hele gezelschap op de foto gezet en op de foto valt de muzikant enorm op met zijn kleurige kleding: "Ha, ha ja dat heb ik van tevoren wel gevraagd of dat ok was. De dresscode was black tie maar ja, ik ben natuurlijk artiest dus ik mag dragen wat ik wil. En ik speel gewoon beter als ik leuke kleren aanheb. Het draagt bij aan mijn eigen staat van zijn".

En nu? "Vanavond lekker thuis eten en een wijntje drinken en een beetje nagenieten. Het is gewoon goed geweest, het was echt een grote eer om te doen. Het was niet stijf of zo en morgen speel ik met Tuur Florizoone in Zwolle en zondag op Texel", aldus de trompettist uit Doesburg.

Deel dit artikel