Bevat Video: Video
Ankeiler: In de Turkiyem Moskee in Arnhem kon maandagavond geoefend worden met stemmen voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen.

- In de Turkiyem Moskee in Arnhem kon maandagavond geoefend worden met stemmen voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Het is komende woensdag voor het eerst dat een stembureau in Arnhem in een moskee gevestigd is.

Voor de mensen die voor het eerst gaan stemmen of stemmen ingewikkeld vinden, was er uitleg hoe het allemaal op een stembureau werkt. Het stembureau was voor de gelegenheid al helemaal ingericht, compleet met bezetting en burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter.

Proefstemmen

Vanuit de moskee kwamen verschillende mensen proefstemmen. Marcouch gaf een zeer uitgebreide uitleg over de verkiezingen en over het stemmen zelf. Bijvoorbeeld dat je met een stem voor Provinciale Staten ook in de praktijk stemt voor de Eerste Kamer. Of dat je een fout mag maken op het stembiljet en dan bij de voorzitter één keer om een nieuw stembiljet mag vragen.

Een Turkse meneer die niet voor het eerst gaat stemmen, kwam toch even oefenen. Hij wilde in een reactie vooral kwijt dat het belangrijk is om in ieder geval van je stemrecht gebruik te maken.

Stemmen soms te ingewikkeld

Marcouch denkt dat het oefenen met stemmen goed is. De Arnhemse burgemeester kan zich voorstellen dat als je nog nooit gestemd hebt, je een drempel over moet. "Als je laag geletterd bent en je hebt dit nog nooit gedaan, dan is het best wel ingewikkeld. Want er zijn verder ook geen symbolen. Je moet echt kunnen lezen om het goed in te vullen."

De Arnhemse burgemeester hoopt op een opkomst in Arnhem die in ieder geval hoger is dan de 47 procent bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

Kijk hoe er wordt geoefend met stemmen in de moskee.

Deel dit artikel