Ankeiler: Een bomvol programma is in de maak voor het 100-jarig bestaan van de gemeente Renkum.

- Een bomvol programma is in de maak voor het 100-jarig bestaan van de gemeente Renkum. 'Ontmoeten en verbinden', dat is het thema voor de jubilerende Gelderse gemeente. “We willen de mensen samenbrengen en hopen dat dit een vliegwiel wordt voor de komende jaren”, vertelt burgemeester Agnes Schaap enthousiast.

Kasteel Doorwerth is de locatie waar het feestjaar op 7 mei wordt ingeluid. Volgens de burgemeester wordt het een volle dag met veel verschillende activiteiten. De gemeente wil voor dit jaar een speciale club bij elkaar krijgen ‘die allemaal bijzonder zijn voor de gemeente’. Deze groep krijgt de titel: 'De club van 100 van Renkum'.

Deze club wordt samengesteld door de gemeente, maar ook door de inwoners zelf. "Iedereen die 100 jaar of ouder is, zit in ieder geval in de club", vertelt Schaap. "Net zoals degenen die een lintje ontving of nog gaat krijgen." Verder worden Ereburgers benoemd tot deze 'club van 100' en kunnen inwoners van de gemeente Renkum elkaar nomineren voor een plekje. "Jong of oud dat maakt niet uit, als deze persoon maar iets heeft betekent voor de gemeente of de inwoners", licht de burgemeester toe. Maar uiteindelijk is het een 'club van 31.000'. Iedereen is welkom en staat het verbinden vooral centraal.

Gedichten tijdens het jubileumfeest

Er vindt een gedichten wedstrijd plaats waarbij ingezonden gedichten beoordeeld zullen worden door een jury. De burgemeester is daarvan de voorzitter en twee oud-dorpsdichters beoordelen welke gedichten de beste zijn. Deze winnende gedichten worden op de jubileumdag in kasteel Doorwerth voorgedragen. Schaap: "Hier zit ook een leuke prijs aan verbonden."

Gemeente draagt bij aan jouw feest

Daarnaast kun je zelf een activiteit organiseren in de gemeente en de aanmeldingen lopen al binnen. "Het gaat al van een pubquiz tot een fietstocht en er is zelfs een nummer gecomponeerd voor ons jubileumjaar." De gemeente wil deze activiteiten faciliteren. "Wij willen de vergunningen regelen, maar ook bijdragen aan het budget om het écht goed aan te pakken." De burgemeester wordt al enthousiast bij het zien van alle activiteiten die op de site staan. "Mensen zijn echt gemotiveerd en maken de verbinding naar het jubileumjaar."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.