Bevat Video: Video
Ankeiler: De BoerBurgerBeweging (BBB) is de grote winnaar van de verkiezingen voor Provinciale Staten geworden. De partij haalt in Gelderland waarschijnlijk 15 zetels.

- De BoerBurgerBeweging (BBB) is de grote winnaar van de verkiezingen voor Provinciale Staten geworden. De partij haalt in Gelderland waarschijnlijk 15 zetels. Forum voor Democratie werd bijna weggevaagd en ook het CDA incasseerde grote verliezen.

In alle Liemerse gemeenten haalde BBB woensdag veruit de meeste stemmen. In Zevenaar zelfs bijna 27 procent. Andere partijen volgden op ruime afstand. In Duiven en Zevenaar waren de VVD en PvdA de nummers 2 en 3, in Doesburg en Westervoort was dat precies andersom met de PvdA als tweede partij.

In Arnhem kreeg GroenLinks de meeste stemmen, voor PvdA en BBB. Toch stemde ook in Gelderse hoofdstad 1 op de 10 inwoners op BBB. Ook in Renkum gingen de meeste stemmen naar GroenLinks. BBB kwam daar op plek 2, voor de VVD en de PvdA.

Hoge opkomst in Renkum

De opkomst bij de verkiezingen was groter dan vier jaar geleden. Arnhem had met 52 procent de laagste opkomst in Midden-Gelderland. In Renkum gingen 2 op de 3 mensen stemmen (67 procent). In Zevenaar steeg de opkomst het hardst in vergelijking met vier jaar geleden, met bijna 6 procentpunt naar ruim 58 procent.

Nog niet alle stemmen waren donderdagochtend geteld. Vier Gelderse gemeenten moeten hun uitslag nog doorgeven, waaronder Apeldoorn en Nijmegen.

FvD en CDA grote verliezers

Na BBB (15 zetels) volgen de VVD met 6 zetels (een verlies van 2) en dee PvdA houdt 5 zetels in Provinciale Staten. Het CDA verliest flink en gaat van 7 naar 4 zetels. GroenLinks gaat van 6 naar 4 zetels. Forum raakt een groot deel van de aanhang kwijt en houdt nog 1 van haar 8 zetels over.

Kleine verliezen zijn er voor D66 en ChristenUnie (van 4 naar 3). SP en PVV dalen van 3 naar 2). Nieuwkomers JA21 en VOLT krijgen 2 zetels in Provinciale Staten.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel