Ankeiler: Arnhem staat in de top drie van gemeenten met meest opgespoorde illegale hennepkwekerijen in 2022. Bij deze hennepkwekerijen was er sprake van energiediefstal.

- Arnhem staat in de top drie van gemeenten met meest opgespoorde illegale hennepkwekerijen in 2022. Bij deze hennepkwekerijen was er sprake van energiediefstal. Volgens Liander, dat de politie hielp met het opsporen van kwekerijen, zorgen deze praktijken voor gevaarlijke situaties.

De netbeheerder spoorde samen met de politie 360 hennepkwekerijen op, die illegaal energie gebruikten. 26 van die kwekerijen zijn opgerold in Arnhem. Daarmee staat de gemeente op plek drie van Nederland. In totaal is er 18,7 miljoen kilowattuur aan stroom afgetapt endat is bijna net zoveel als vijfenzestighonderd huisouders die jaarlijks energie gebruiken.

Levensbedreigende situaties

Volgens Liander zorgen hennepkwekerijen op zolders en kelders voor gevaarlijke situaties. Doordat ze gebruik maken van een illegale aansluiting op het elektriciteitsnet, is de kans groter op brandgevaarlijke en soms levensbedreigende situaties. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 65 woningbranden, veroorzaakt door illegale hennepkwekerijen.

In Gelderland bevonden zich 102 illegale hennepkwekerijen en daarmee staat de provincie op plek nummer twee van Nederland. Alleen in Noord-Holland waren het er meer.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel