Bevat Video: Video
Ankeiler: Hij was in een oogwenk 1.750 euro kwijt door een simpel belletje. "Ze hebben mij te pakken gehad," zegt een van de slachtoffers.

- Hij was in een oogwenk 1.750 euro kwijt door een simpel belletje. "Ze hebben mij te pakken gehad," zegt een van de slachtoffers. Hij is aanwezig bij de voorlichtingstruck van de politie, die de inwoners van Renkum deze week waarschuwt voor cybercriminaliteit.

Phishing, gijzelsoftware, hacken, en meer soorten cybercrime komen steeds vaker voor. Criminelen kunnen op allerlei slinkse manieren aan gegevens komen en geld afhandig maken. Om mensen hier bewust van te maken, rijdt de politie heel Nederland door.

Onder een politie escorte reed een grote witte vrachtwagen het Raadhuisplein in Oosterbeek op. Met het zogeheten Mobiel Media Lab rijdt de politie heel Nederland door om mensen te waarschuwen voor de gevaren van het internet. Voorbijgangers waren welkom om binnen te kijken en verschillende agenten stonden klaar om alle vragen te beantwoorden.

Een basisschoolklas was uitgenodigd om in het Mobiel Media Lab voorlichting te krijgen over cybercrime. Deze generatie groeit op met internet, dus zullen zij van jongs af aan moeten waken voor de gevaren die het met zich meebrengt. Op een speelse manier vertelden een tweetal agenten waar de kinderen goed op moeten letten.

'Criminelen maken slim gebruik van internet'

Echter waarschuwt de politie iedereen. "Het internet speelt een grote rol in het dagelijks leven, en cybercriminelen maken daar steeds slimmer gebruik van”. Marcel Legerstee, een van de aanwezige agenten, geeft een voorbeeld over digitale veiligheid waar nog weinig mensen gebruik van maken: “Op Whatsapp kun je twee-staps-verificatie aanzetten. Als je dit niet doet kunnen cybercriminelen veel gemakkelijker aan je gegevens komen.”

De tips zijn simpel, maar toch zijn veel mensen daar nog niet van op de hoogte. Veilige wachtwoorden, tweestapsverificatie, niet op verdachte linkjes klikken, altijd dubbelchecken voordat er geld wordt overgemaakt, en nog veel belangrijke tips. Met de voorlichting hoopt de politie dat de mensen voortaan beter geweerd zijn tegen cybercriminelen. Politieagent Erwin Vissers: “Wij geven de tools, het is dan aan de mensen zelf om er niet in te trappen”.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel