Bevat Video: Video
Ankeiler: Wildplassen doen we weer als vanouds. In 2022 zijn er 10.359 meer boetes uitgedeeld ten opzichte van het jaar ervoor.

- Wildplassen doen we weer als vanouds. In 2022 zijn er 10.359 meer boetes uitgedeeld ten opzichte van het jaar ervoor. Van alle provincies staat Gelderland bovenaan, met in Arnhem een stijging van 278 procent.

In de Gelderse hoofdstad werden 413 meer mensen beboet dan in 2021. Naast Arnhem staan ook Nijmegen en Apeldoorn hoog in het overzicht van het Centraal Justitieel Incassobureau. In Westervoort was er maar 1 iemand die zich niet in kon houden. En ook in de gemeente Rhenen, Overbetuwe en Rheden hebben de meeste mensen een toilet weten te vinden.

Top 3 Gelderland

1. Nijmegen deelde 956 boetes uit, dat bracht 143.175 euro op.
2. Arnhem deelde 586 boetes uit, dat bracht 87.150 euro op.
3. Apeldoorn deelde 162 boetes uit, dat bracht 24.300 euro op.

Landelijk gezien werden er vorig jaar 16.480 wildplassers gepakt, waar er dat in 2021 nog maar 6121 waren. In Zeeland hebben de mensen zich aardig in kunnen houden, want zij staan met 275 boetes onderaan het lijstje. Zoals gezegd staat Gelderland bovenaan het lijstje, met ruim 2000 wildplassers.

Na de laatste lockdown, vorig jaar januari, kon je eindelijk weer shoppen of het terras op. Het zorgde ervoor dat het aantal wildplassers toenam. Daarmee is het aantal weer bijna op het niveau van voor corona.

Handhaver verbaasd: 'Tegen een voordeur plassen'

Een van de Arnhemse handhavers gaf aan dat het vooral rond de weekenden een ramp is. ‘De gemeente zou dan eigenlijk van die bakken moeten plaatsen, net als op een dag als Koningsdag.’ Hij vertelt verder dat het aantal windplassers in de nachtelijke uren toeneemt. ‘Om de zoveel steegjes zie je wel weer iemand staan.’ Ook al begrijpt hij dat de nood soms hoog is, hij vindt het ook heel vies. ‘’Ik zag laatst iemand tegen een voordeur aan plassen, dat wil je niet’. Een keer in het wild een plasje plegen kost je tegenwoordig 150 euro, plus 9 euro administratiekosten. Het leverde de gemeenten vorig jaar bijna 2,5 miljoen euro op.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel