Afdrukken
Ankeiler: De grootste angst van zwemvereniging ZVW'74 uit Westervoort is werkelijkheid geworden.

- De grootste angst van zwemvereniging ZVW'74 uit Westervoort is werkelijkheid geworden. Zwembad De Pals in Westervoort sluit op 2 april de deuren en dat heeft ‘grote’ gevolgen voor de 75 leden van de zwemvereniging, die daar actief is.

"Wij moeten uitzoeken hoe we dit gaan oplossen," stelt Wander Toering, voorzitter van de zwemvereniging. Volgens hem worden tijdens de algemene ledenvergadering in april de verschillende scenario's besproken. "We kunnen onze leden natuurlijk onderbrengen bij andere verenigingen, maar dat zou het einde betekenen voor ZVW’74.

Een tweede optie is een nieuw zwembad zoeken, maar dat is volgens Toering ‘bijna onmogelijk’. Hij is sinds afgelopen zomer bezig met het zoeken naar een nieuwe locatie, "In Arnhem, Zevenaar, Duiven, Doesburg, Rheden en zelfs in Doetinchem hebben we gekeken naar een locatie, maar alle baden zitten gewoon vol en alleen de onpopulaire tijden zijn nog over." De vereniging zit volgens de voorzitter er niet op te wachten om op woensdag ochtend te gaan zwemmen.

‘Er is weinig aan verduurzamen gedaan’

De vereniging kwam er op een vreemde manier achter dat De Pals gaat sluiten. De exploitant van het bad had een bericht naar verkeerde mailadres gestuurd, waardoor de zwemvereniging via de media achter het besluit kwam. "Een beetje lullig allemaal. Ik heb hem toen zelf een berichtje gestuurd met de vraag of dit gerucht klopte en dat was helaas zo."

Wel hing het besluit volgens Toering al een tijdje in de lucht, "De eigenaar heeft natuurlijk al wel meerdere malen aangegeven dat het steeds lastiger werd." Wel vindt de voorzitter van de zwemvereniging dat er eerder iets aan de hoge kosten had kunnen worden gedaan. "Er is in de afgelopen vijftig jaar bar weinig gedaan verduurzamen aan."

Sluiting extra zuur door jubileum

De beslissing van de eigenaar om te stoppen is voor de zwemvereniging extra zuur, omdat ZVW '74 volgend jaar haar jubileum viert. "Het is jammer dat dit zo moet aflopen." De club was al bezig met het treffen van de voorbereidingen voor een feest, "Maar die plannen moeten maar even in de ijskast", zegt Toering teleurgesteld.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel