Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Rijksmonument de kleine kapel aan de Koningsweg ondergaat een transformatie. Het wordt gerestaureerd én krijgt een nieuwe functie.

- Rijksmonument de kleine kapel aan de Koningsweg ondergaat een transformatie. Het wordt gerestaureerd én krijgt een nieuwe functie. Dat terwijl er niet zomaar gesleuteld mag worden aan een rijksmonument.

Vervallen en zo lek als een mandje. Dat was de staat van het rijksmonument de kleine kapel op de Buitenplaats aan de Koningsweg. In 2009 was door het oude landelijke overheidsorgaan Dienst Landelijk Gebied al besloten dat de kleine kapel ooit verplaatst moest gaan worden. Buitenplaats Koningsweg is samen met de gemeente Arnhem en de Rijksdienst gaan kijken naar een nieuwe bestemming en functie voor het kapelletje. Maar voordat de kapel een nieuwe bestemming krijgt, wordt het eerst gerestaureerd.

De tekst gaat verder onder de video.

Oude materialen hergebruikt

De restauratie wordt uitgevoerd door Draisma Bouw. Zij hebben de kleine kapel met zorg uit elkaar gehaald en vervoerd naar Apeldoorn waar hun werkplaats is. Een rijksmonument verplaatsen is niet gebruikelijk en er zijn regels waar het restauratiebedrijf zich aan moet houden. "We maken zoveel mogelijk gebruik van de originele materialen", vertelt Robert van de Pol, unitleider bij Draisma. "Behoud gaat voor vernieuwing." Zo plaatsen ze oude dakpannen terug en gebruiken ze delen van het originele hout.

Nieuwe bestemming

Zodra de kleine kapel helemaal opgeknapt is, wordt die teruggeplaatst op de Buitenplaats aan de Koningsweg en krijgt een nieuwe functie als recreatieverblijf. Er is voor die nieuwe functie gekozen, omdat dit de meest duurzame optie is. Arnold Sprakel, projectontwikkelaar bij KondorWessels waar Buitenplaats Koningsweg onderdeel van is, legt uit: "De vraag die beantwoord moest worden was: wie gaat het kapelletje onderhouden? De meest logische optie was om er een tijdelijke verblijfplaats van maken."

Volgens officiële documenten is de kapel in 1954 gebouwd. Wat vroeger de functie was van het rijksmonument is niet duidelijk. "Er zijn mensen die zeggen dat het een trouwkapel was en anderen beweren dat het diende als mortuarium", vertelt Sprakel.

De kapel maakt onderdeel uit van een groter project. Op Buitenplaats Koningsweg komen namelijk elf bijzondere overnachtingsplekken, maar ook ruimte om te wonen, werken en recreëren. De elf bijzondere overnachtingsplekken worden ook wel follies genoemd. Dat zijn bouwwerken die eigenlijk geen functie hebben en slechts als decoratie dienen. Op Buitenplaats Koningsweg worden ze ingezet als tijdelijke (vakantie)verblijfplaatsen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel