Lead image 1:
Lead image TXT 1: Marcouch tijdens zijn speech. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Ahmed Marcouch is ook de komende zes jaar burgemeester van Arnhem.

- Ahmed Marcouch is ook de komende zes jaar burgemeester van Arnhem. De gemeenteraad beveelt hem aan bij de minister die hem uiteindelijk voor benoeming bij de koning voordraagt. Dat proces zal in principe een formaliteit zijn.

Dat de gemeenteraad Marcouch graag voor zijn tweede termijn op ziet gaan, is geen grote verrassing. Sinds zijn aantreden in 2017 is de burgervader erg zichtbaar in de stad, profileert hij zich stevig op thema's als veiligheid en gelijke kansen, en maakt hij zich hard voor langdurige investeringen in de Arnhemse achterstandswijken. Ook landelijk trekt Marcouch veel aandacht, wat hem een podium geeft om de stad te representeren en een gezicht te geven.

Herbenoeming logische stap

Als er al punten van discussie zijn over zijn functioneren, dan hebben die met name betrekking op Marcouch zijn rol als voorzitter van de gemeenteraad en het college. Die staan al jarenlang, ook voor zijn aantreden als burgemeester, bekend om de slechte sfeer en onderlinge verhoudingen. Hoewel sommigen vinden dat dit inmiddels is verbeterd, steekt dat zo nu en dan toch de kop op. Er zijn fracties die op dat soort momenten wijzen op de rol die de burgemeester daarbij kan spelen. Maar over zijn optreden buiten het gemeentehuis, zijn weinig kritische noten te horen.

En dus is zijn aanstaande herbenoeming een logische stap. Of de burgemeester daarmee een gelukkig man is? Dat is volgens hem wellicht niet het goede woord. Hij ziet het als 'een zware verantwoordelijkheid voor de stad' die hij op zijn schouders draagt. "Ik ben gelukkig als de Arnhemmers het beter krijgen: van overleven naar leven. In welke wijk zij ook wonen. Het mag niet uitmaken waar hun wieg staat."

Waar mensen vertrouwen verliezen, komt angst. Angst brengt achterdocht en complottheorieën
Burgemeester Ahmed Marcouch

Ook wijst de burgemeester in zijn toespraak op het belang van vertrouwen. "Waar mensen vertrouwen verliezen, komt angst. Angst brengt achterdocht en complottheorieën. Dat lijdt tot de stilstand die wij ons nieuwe opgroeiende generatie niet mogen aandoen."

Marcouch tijdens zijn speech - Foto: Omroep Gelderland

Marcouch ziet een stad 'met hoge ambities en grote noden'. "Zo gaan wij met ons allen zes nieuwe jaren in. Zodat onze kinderen gezond en veilig opgroeien tot een nieuwe generatie jonge Arnhemmers die kunnen waarmaken waarvoor zij op aarde zijn: voor elkaar."

Verslaggever Huibert Veth sprak voor podcast De Dag met de NOS over de herbenoeming van Marcouch.

Deel dit artikel