Ankeiler: Vitesse zegt dat het niet op de hoogte is geweest van de geldstromen tussen Roman Abramovich en voormalig eigenaren Jordania en Chigirinsky.

- Vitesse zegt dat het niet op de hoogte is geweest van de geldstromen tussen Roman Abramovich en voormalig eigenaren Jordania en Chigirinsky. Uit een onderzoek dat de Engelse krant The Guardian heeft ingezien, blijkt dat Abramovich hen 117 miljoen euro heeft geleend.

In een verklaring op de eigen website stelt Vitesse dat de informatie waarop de krant zich baseert, nooit bekend is geweest bij de club. "De club heeft altijd volledig meegewerkt aan de door de KNVB ingestelde onderzoeken, die geen onrechtmatigheden aan het licht hebben gebracht."

De KNVB heeft tussen 2010 en 2016 twee keer onderzoek gedaan naar de geldstromen van Vitesse, maar heeft ondanks geruchten de betrokkenheid van toenmalig Chelsea-eigenaar Abramovich niet kunnen aantonen. Bovendien ontkenden de partijen destijds elke vorm van betrokkenheid.

Het eerste onderzoek naar de financiële stromen vond plaats toen Merab Jordania Vitesse in 2010 overnam van Maasbert Schouten. Op het moment dat de Georgiër zijn aandelen in de club daarna overdroeg aan Chigirinsky, kwamen de geruchten opnieuw op gang. Dit keer gevoed door Jordania zelf. De bond stelde een tweede onderzoek in, maar kon ook toen de betrokkenheid van Abramovich en Chelsea niet hard maken.

Dit ondanks het feit dat Jordania in een interview met de Telegraaf meldde dat Vitesse van Chelsea geen kampioen mocht worden. Een aantijging die hij overigens later weer introk.

'Het was een persoonlijke schuld'

The Guardian stelt nu dat Abramovich de overname met de lening feitelijk heeft gefinancierd. Volgens Jordania hebben Abramovich en zijn opvolger Chigirinsky hem het geld, waarmee hij de overname van Vitesse heeft betaald, geleend: "Het was een persoonlijke schuld." Toen Chigirinsky in 2013 de club van Jordania overnam lieten beiden weten dat de nieuwe eigenaar al geruime tijd financieel bij de club betrokken was.

In mei 2018 deed Chigirinsky zijn aandelen over aan Valeri Oif, die vanaf 2016 al deel uitmaakte van de Raad van Commissarissen van Vitesse. Oif zette de club daarop in maart 2022 te koop, waarna Vitesse in september in Coley Parry en zijn Common Group een nieuwe eigenaar vond. De overname door de Amerikaan wordt nog altijd onderzocht door de voetbalbond.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel