Ankeiler: Ahmed Marcouch brandt nog van de ambities voor de komende jaren.

- Ahmed Marcouch brandt nog van de ambities voor de komende jaren. Zo wil hij zorgen dat Arnhem nu eindelijk eens uit de top van de verkeerde lijstjes verdwijnt als het gaat om criminaliteit. Dat vertelt hij na het raadsdebat van woensdagavond waarin de gemeenteraad besloot hem opnieuw voor zes jaar aan te bevelen als burgemeester. "We zijn nog lang niet klaar."

Marcouch zegt ontzettend vereerd en blij te zijn met het vertrouwen dat de raad in hem heeft uitgesproken. Dat ervaart hij ook van de inwoners en ondernemers. De komende zes jaar wil hij verder bouwen 'aan deze prachtige stad'. "Die lokt uit om er dienstbaar aan te zijn."

'Alle wijken op niveau'

Als je bijvoorbeeld kijkt naar de ongelijkheid, kinderen die in armoede leven of de achterstandswijken zijn de opgaven groot in Arnhem, ziet Marcouch. "Tegelijkertijd hebben we met onze innovaties en kennisinstellingen ook zoveel te bieden."

De komende periode wil hij nog intensiever en offensiever een stap zetten op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. "Dat alle wijken in elk geval op het niveau komen van het Nederlands gemiddelde. Ook wil ik investeren in onderwijs voor kinderen die dat niet vanzelfsprekend van huis uit meekrijgen."

'Best frustrerend'

Toch is het best frustrerend als je zes jaar bezig bent en ziet dat er nog te weinig beweging zit in 'de foute lijstjes' waar Arnhem op voorkomt, erkent Marcouch. De burgemeester ziet wel dat er op dat gebied grote inspanningen worden verricht. "Bijvoorbeeld met het aanpakken van de georganiseerde misdaad of de inzet om jongeren te beschermen tegen de verleidingen van drugs en drugshandel."

Er wordt gezaaid, ziet Marcouch. "Maar we hebben nog niet het niveau bereikt dat we kunnen oogsten en het kunnen loslaten. Frustrerend dat we die resultaten dus nog niet voelbaar en zichtbaar kunnen maken. Dat offensief blijft nodig de komende jaren. Zoals ik eerder zei: we hebben daar een generatie voor nodig."

Het is belangrijk dat die beweging niet alleen afhankelijk is van deze burgemeester. Op een gegeven moment zal er een andere komen.
Ahmed Marcouch

Of hij dat dan ook zelf af gaat maken en hierna nog een keer voor zes jaar burgemeesterschap gaat? "Het is belangrijk dat die beweging niet alleen afhankelijk is van deze burgemeester", legt Marcouch uit. "Op een gegeven moment zal er een andere burgemeester komen, met een ander stadsbestuur en andere professionals. Die beweging moet dusdanig een onderdeel worden van de stad, dat het niet heel erg afhankelijk is van een persoon. Ik ben beschikbaar voor de komende zes jaar. Tegen die tijd zullen we kijken wat het beste is voor Arnhem."

'Gezien in Europa'

Over zes jaar hoopt Marcouch te hebben bereikt dat de pracht en grootsheid van zijn stad in Nederland en Europa wordt gezien. "En dat de kinderen die in onze stad opgroeien goede kansen hebben om het maximale van hun talenten te benutten."

Verslaggever Huibert Veth sprak voor podcast De Dag met de NOS over de herbenoeming van Marcouch.