Ankeiler: Arnhem stelt voor het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 100.000 euro subsidie ter beschikking. Dat besloot de raad met een ruime meerderheid van de stemmen.

- Arnhem stelt voor het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 100.000 euro subsidie ter beschikking. Dat besloot de raad met een ruime meerderheid van de stemmen. “De gemeente had een rol tijdens de slavernij en draagt daar dus een stuk verantwoordelijkheid voor”, zegt Nathalie Nede van de ChristenUnie.

Zij diende het voorstel in samen met Volt, Denk, GroenLinks en PvdA. Het herdenkingsjaar waarin wordt stilgestaan bij 150 jaar afschaffing van de slavernij, vindt plaats van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. In die tijd kunnen Arnhemmers initiatieven indienen bij de gemeente die te maken hebben met slavernij. Het moet om activiteiten gaan die bijdragen aan de educatie over slavernij én elementen bevatten van kunst of cultuur. De subsidie van 100.000 euro wordt namelijk gedekt uit het budget inclusie en cultuur. Het maximumbedrag dat kleine initiatieven kunnen aanvragen is vijfduizend euro en voor grote initiatieven is dit 25.000 euro.

Bewustwording rondom slavernijverleden

Nede denkt dat er genoeg initiatieven ingediend zullen worden. "Ik kijk uit naar de ideeën", zegt ze. Het raadslid hoorde al vanuit de stad dat mensen aandacht willen besteden aan het slavernijverleden, maar niet de middelen hebben om het te faciliteren.

De gemeente stelt deze subsidie ter beschikking, omdat ze vindt dat de kennis en bewustwording over het slavernijverleden in Arnhem nog onvoldoende is. Evenementen en activiteiten rondom de geschiedenis van slavernij zouden bijdragen aan het vergroten van deze kennis en bewustwording. Daarnaast wil de gemeente meer saamhorigheid en daar moet deze subsidie ook aan bijdragen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel