Ankeiler: Haar bericht op Facebook leest als een roep om hulp. Normaal gesproken doet een wethouder zoiets niets, maar Dominique van Dam denkt daar anders over.

- Haar bericht op Facebook leest als een roep om hulp. Normaal gesproken doet een wethouder zoiets niets, maar Dominique van Dam denkt daar anders over. Na een openbare thema-avond over de woningnood in Duiven, kiest zij voor een onorthodoxe manier om tot een oplossing te komen. Ze plaatst een oproep op haar Facebookpagina.

Het bericht volgt op een informatieavond over een plan van de gemeente Duiven om met het bouwen van flexwoningen de woningnood tegen te gaan. "Het is een emotionele avond geweest, waarbij schrijnende verhalen door dappere inwoners gedeeld werden", verklaart Van Dam haar oproep.

"Ik heb wel veel positieve reacties gehad", aldus de wethouder, die in haar facebookbericht stelt dat 'iedereen die ideeën heeft hoe we het proces kunnen versnellen contact op mag nemen.' Dat is echter nog niet gebeurd, maar zij blijft optimitisch: "Ik hoop op deze manier mensen te bereiken die misschien wel een leegstaand kantoorpand hebben of een braakliggend stuk grond".

'Niet in een dag ontstaan'

Van Dam is na de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen namens DOED tot wethouder benoemd. DOED haalde 5 zetels binnen en is daarmee net zo groot als LokaalAlternatief. De twee partijen vormden daarop samen met het CDA de nieuwe coalitie, waarbij DOED zich de lastige dossiers naar zich toe heeft getrokken.

Eén van die dossiers is het gebrek aan woningen in de gemeente. Een probleem waar Duiven al langer mee worstelt. 'De woningnood is niet in een dag ontstaan', schijft Van Dam in haar bericht. Om dat probleem nu aan te pakken, vraagt de wethouder mensen om 'out of the box' te denken. "Fijn als iedereen vanuit zijn rol meedenkt, meepraat en meedoe, want het gaat mij of de organisatie niet lukken zonder steun van de raad of de inwoners."

"Ik heb liever dat ik op mijn blote knieën terug moet naar de raad en de inwoners dat het mij niet is gelukt, dan dat ik het niet probeer."
Dominique van Dam, Wethouder Gemeente Duiven

Met haar oproep laat de wethouder weten hopen dat ze meer vaart kunnen maken in het proces. De ambitie is namelijk om voor kerst de eerste sleutels van de flexwoningen te overhandigen. Waar dit zal zijn is nog de vraag, de wethouder heef in ieder geval een doel voor ogen. "Wij gaan door, ik heb namelijk dagelijks gesprekken met mensen die een woning zoeken", vertelt Van Dam.

"Het was gewaagd om het onderwerp hoog op de agenda te zetten. Het was een nieuw thema voor de organisatie en kennis en ervaring moesten we van buitenaf halen." Ondanks dat het plan, om meer te gaan bouwen in Duiven, volgens de wethouder ambitieus is laat de wethouder weten het plan niet te laten varen. "Ik heb liever dat ik op mijn blote knieën terug moet naar de raad en inwoners dat het me niet is gelukt, dan dat ik het niet probeer."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel