Ankeiler: De ruim 70 studentenwoningen in het voormalig HBS-gebouw in de Arnhemse Schoolstraat mogen daar blijven.

- De ruim 70 studentenwoningen in het voormalig HBS-gebouw in de Arnhemse Schoolstraat mogen daar blijven. Bewoners klaagden de gemeente aan omdat zij akkoord gingen met tijdelijke bewoning door studenten, en die werd permanent. Maar volgens de rechter had de gemeente geen grond om die permanente vergunning te weigeren. Een dure les om als bewoners in dit soort situaties heel goed op te letten, constateert buurtbewoner Astrid Stokman.

"Heel zuur", vervolgt Stokman. Vanwege haar voorzitterschap bij de Stichting Bewoners Spijkerkwartier is ze nauw bij de rechtsgang betrokken. Tien jaar geleden werd alleen maar over tijdelijkheid gesproken, legt zij uit. "De gemeente heeft ons dus op het verkeerde been gezet."

Onkunde of doelbewust?

Stokman gaat uit van "pure onkunde" bij de gemeente en denkt dat die echt niet geweten heeft dat een permanente vergunning in een later stadium helemaal niet geweigerd kon worden. "Ik geloof niet dat ze ons doelbewust een loer hebben willen draaien. Er is daar gewoon sprake van beperkte kennis."

Wijkbewoner Willem van Gent deelt de opvatting dat de gemeente zich hier niet bewust van is geweest. "Die afdeling is alleen maar bezig met de hoogste opbrengst en niet met het beheer van de buurt." De negatieve uitleg zou zijn dat de wethouder bewust zijn mond heeft gehouden, ziet Van Gent.

Volgens Van Gent is er in de tussentijd veel gedaan tussen de buurt en pandeigenaar Roland Verheij om te werken aan 'goed buurmanschap'. Eerder werd onder meer geklaagd over geluidsoverlast, achtergelaten fietsen en slecht onderhouden panden. "De overlast is nu minder", erkent Van Gent. "Dat proces loopt nu naar tevredenheid. We gaan er samen met de eigenaar voor zorgen dat het een mooie omgeving wordt."

'Leven nu in harmonie'

Ook Verheij ervaart dat hij 'inmiddels in harmonie met de buurt leeft'. "En we hebben het gebouw mega verduurzaamd en gerenoveerd." Verheij is dan ook blij met de uitspraak van de rechter. "Ook voor de bewoners van de school."

Verantwoordelijk wethouder Marco van der Wel heeft ondanks herhaald verzoek niet op vragen willen reageren.