Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Dagelijks makem scholieren van vijf scholen gebruik van het Drielse Veer. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
Ankeiler: De ondergang van de veerponten zoals de Drielse Veer moet worden voorkomen en staat daarom hoog op de agenda bij de vorming van een nieuw provinciebestuur in Gelderland.

- De ondergang van de veerponten zoals de Drielse Veer moet worden voorkomen en staat daarom hoog op de agenda bij de vorming van een nieuw provinciebestuur in Gelderland. Dat zegt de lijsttrekker van de BBB maandagochtend in gesprek met streekomroep RTV Connect.

Veerponten in de hele provincie zijn in nood gekomen nu er geen geld meer is voor het Gelderse Verenfonds. Vanuit die pot ondersteunt de provincie exploitanten van veerponten door hun tekorten aan te vullen.

De hulp is hard nodig, betoogt secretaris en tevens penningmeester van stichting Drielse Veer, Frits Witjes in gesprek met de streekomroep.

Dit artikel loopt verder onder de video.

Veerpontencoalitie

De veerponten in de regio rondom Arnhem vrezen hun toekomst. Zij krijgen bijval van de ANWB. Die richtte samen met de Fietsersbond en het Fietsplatform de zogenoemde 'veerpontencoalitie' op te voorkomen dat veerdiensten in de provincie ten onder gaan.

De veerpontencoalitie hoopt dat provincie Gelderland alsnog geld vrij maakt voor de ponten. Volgens Peter Leonhart van de ANWB zijn de overgangen van groot belang voor de vele scholieren, inwoners en boeren in de regio.

Een inwoner van Oosterbeek vertelt dat zijn driewieler van groot belang voor hem is, evenals het Drielse Veer. De man legt uit dagelijks gebruik te maken van de waterovergang tussen Oosterbeek en Driel. "Anders moet ik helemaal om via Arnhem-Zuid of via Heteren."

Scholieren

De verbinding tussen Oosterbeek en Driel wordt dagelijks gebruikt door tientallen scholieren die naar vijf verschillende scholen reizen aan beide kanten van de Neder-Rijn, zo legt Frits Witjes uit. De stichting probeerde al in contact te komen met de 'oever-gemeenten' voor financiële hulp vanaf 2024. "Maar daar hebben we nog niets op gehoord."

De hoop is dan ook gevestigd op de BBB die ook in Gelderland met grote meerderheid won tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.

"Er zitten politieke partijen daar aan tafel en als je hun verkiezingsprogramma leest dan zie je dat zij op z'n minst de kleine veerdiensten - zoals het Drielse Veer - in stand willen houden. Wij vertrouwen erop dat er met BBB als grootste partij op z'n minst een goede regeling uit komt voor de komende jaren voor de veren in Gelderland: en dan met name voor dit soort kleine veren, waar dus meer dan honderd scholieren per dag gebruik van maken." Ook de veerpontencoalitie roept op tot steun vanuit de provincie.

'Openbaar Vervoer is belangrijk item'

De Boer Burger Beweging kwam in Gelderland als grootste uit de bus. Lijsttrekker Rik Loeters van die partij zegt dat de onderhandelingen nog bezig zijn, maar dat de veerponten hoog op de agenda staan.

"Wij zitten in de coalitieonderhandelingen en wij willen daarin de veerponten zeker meenemen. Wij zien het als openbaar vervoer dat moet blijven bestaan. Dit is voor ons een belangrijk item."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.