Bevat Video: Video
Ankeiler: Is er daadwerkelijk sprake van een ‘doorbraak’ in de slepende kwestie over de toekomst van de huizen op de Schaapsdrift en omgeving?

- Is er daadwerkelijk sprake van een ‘doorbraak’ in de slepende kwestie over de toekomst van de huizen op de Schaapsdrift en omgeving? Huizenbezitters die de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) kregen opgelegd zijn voorzichtig positief, maar: 'Eerst zien, dan geloven'.

Door de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) kunnen dik honderdvijftig huizenbezitters hun huis de komende jaren niet verkopen op de vrije markt. Als zij al willen verkopen, mogen zij het alleen aan de gemeente aanbieden. De huizenbezitters hebben zich verenigd, en wachten nu af wat er gebeurt met een tegenvoorstel van de gemeenteraad. Dat zou bewoners meer duidelijkheid moeten geven over de toekomst van hun huis en buurt. Een aantal politieke partijen presenteert hun 'oplossing' als een doorbraak, maar bewoners durven er nog niet helemaal in te geloven.

Slopende onzekerheid

De kwestie over de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) op het gebied rondom de Schaapsdrift sleept zich al dik dertien maanden voort. De gemeenteraad stemde vorige zomer in met het vestigen van het voorkeursrecht op zo'n honderdvijftig huishoudens in de buurt nabij Station Presikhaaf.

De gemeente gaf aan zo'n 500 tot 1000 huizen te willen bouwen in het gebied, de afgelopen maanden stelde wethouder Bouwkamp die verwachting bij. Volgens haar waren de ambities 'erg ambitieus' verwoord in de zogenoemde startnotitie waar de gemeenteraad nu al maanden over debatteert. Het ambtelijke stuk dient als grondslag voor verdere plannen voor het gebied.

Ruim een jaar Wvg: negen huizen verkocht aan gemeente

Het stadsbestuur heeft inmiddels negen huizen aangekocht via de omstreden Wvg in het gebied, zo blijkt uit gegevens in het openbare Kadaster. Bewoners klaagden al vaker dat het 'paardenmiddel' van de Wvg voor hen voelt als financiële gijzeling.

Toch lijkt er hoop nu coalitiepartijen en oppositiepartijen buiten de raadzaal om zijn gekomen tot overeenstemming om de huiseigenaren sneller helderheid te verschaffen. Een groot deel van de partijen werd betrokken in gesprekken die leidden tot een voorstel. Daarin spreken de partijen af dat er niet onnodig wordt gesloopt en dat bewoners zo snel mogelijk zekerheid krijgen over de toekomst van hun huis. Het gezamenlijk ingediende amendement komt hoe dan ook ter sprake tijdens de voortzetting van de debatten over de Schaapsdrift.

'Sloopkogel nog niet uit beeld'

Eimer Wieldraaijer van het bestuur van de Vereniging tot Behoud van de Schaapsdrift en omgeving behartigt de belangen van tientallen betrokken bewoners. Hij stelt vast dat er weliswaar een positieve ontwikkeling gaande lijkt, toch staat hij nog niet direct te juichen. "Daar zijn we natuurlijk heel blij mee want we hebben ons altijd sterk gemaakt om zoveel mogelijk woningen, het liefst alle woningen, in dit gebied te behouden. De sloopkogel lijkt verder weg, maar is nog niet helemaal uit beeld want termen als 'zoveel mogelijk behoud' en 'maximaal behoud' laten natuurlijk de optie open dat er wel woningen zullen moeten wijken."

Ook verderop in de straat wordt nog geen feest gevierd. 'Eerst zien, dan geloven', klink het aan de Schaapsdrift.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.