Bevat Video: Video
Ankeiler: Het is feest in Renkum: de gemeente bestaat 100 jaar! Dat wordt dit jaar volop gevierd, met een hoogtepunt van festiviteiten in de eerste week van mei.

- Het is feest in Renkum: de gemeente bestaat 100 jaar! Dat wordt dit jaar volop gevierd, met een hoogtepunt van festiviteiten in de eerste week van mei. Zeker voor inwoners van het eerste uur komen er deze week veel herinneringen naar boven. Zo ook voor de broers Geep en Joop Peelen, die al hun hele leven in Renkum wonen. Hun familie had een grote wasserij waar zij grotendeels opgroeiden.

Oude herinneringen

De vogeltjes tsjirpen, de zon schijnt en om het huis van Geep Peelen is veel groen. Vroeger was dit huis van de familie van Geep en Joop, maar na het overlijden van hun moeder nam Geep het over. De band tussen de broers is zo sterk, dat Joop achter hem is komen wonen. Geep: "We houden gewoon heel veel van elkaar".

In het huis van Geep hangt een omlijste zwart-witfoto van de wasserij van de familie Peelen. Hier woonden zij in hun jonge jeugd. Aan de wasserij en aan de uiterwaarden hebben Geep en Joop veel herinneringen: kattenkwaad uithalen tussen de was, verstoppen voor de familie, en slootjespringen. Geep: "Er woonden ontzettend veel gezellige mensen hier waar we mee konden spelen". Slootjespringen zit er, vanwege zijn knieën, voor Geep helaas niet meer in. Joop daarentegen wil nog wel een nostalgische sprong wagen.

Benieuwd of Joop aan de overkant weet te komen? Bekijk hieronder de reportage:

Schoon water

De familie Peelen kon het water uit de sloot goed gebruiken voor hun wasserij. Totdat er een papierfabriek vlakbij de wasserij werd gebouwd. Toen werd de sloot door de broers gedoopt tot ‘chloorbeek’. Degene die in de sloot viel, kwam met witte kleren weer naar boven. De familie haalde vanaf dat moment daarom het water voor de wasserij uit de grond.

Renkum heeft volgens Joop heel helder schoon water in de grond, te danken aan een groot zandbed dat in de ijstijd is verschoven: "Daar plukt de buurt nu de vruchten van".

100 jaar vieren bij de buren

De broers missen wel wat gezelligheid in Renkum. Geep: "Ik ga 100 jaar Renkum denk ik op de Korenmarkt in Arnhem vieren. Gezelligheid is hier ver te zoeken". Ook Joop heeft behoefte aan ouderwetse gezelligheid: "Er is nergens een locatie waar je even een biertje kan drinken."

Op de vraag of ze hier de rest van hun leven blijven wonen zijn Geep en Joop het met elkaar eens. Ze houden zo van de natuur in Renkum, dat ze niet van plan zijn om er ooit vandaan te gaan. Joop: "Er moet alleen een café komen, dan weet ik zéker dat ik hier blijf wonen".

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel