Ankeiler: Een schuldhulptraject dat normaal gesproken 36 maanden kan duren, mag in Arnhem per direct niet langer dan achttien maanden zijn.

- Een schuldhulptraject dat normaal gesproken 36 maanden kan duren, mag in Arnhem per direct niet langer dan achttien maanden zijn. Dat besluit de gemeente na een landelijke wetswijziging. Daarmee wordt de aflosperiode gehalveerd.

Inwoners uit Arnhem die schulden hebben, kunnen hulp aanvragen bij de gemeente. De gemeente zorgt dan voor een regeling tussen de inwoner en de partijen die geld krijgen. Eerst kon zo’n traject 36 maanden duren, maar onlangs heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wijziging waarin de verkorting van de looptijd is opgenomen. Een schuldhulptraject mag niet langer duren dan achttien maanden. Dit houdt in dat mensen die schulden hebben na anderhalf jaar weer schuldenvrij zijn.

Inwoners sneller uit de schulden

Hoewel dit nieuwe beleid landelijk vanaf januari 2024 officieel ingaat, wil gemeente Arnhem hier gelijk mee beginnen. Wethouder Mark Lauriks laat weten: "Met deze nieuwe regeling kunnen onze inwoners veel eerder hun leven weer op de rails krijgen. We leven in een tijd waarin we te maken hebben met een groot nationaal schuldenprobleem. Als gemeente kunnen we bijdragen door te kijken hoe we mensen sneller zonder schulden krijgen."

Om mensen van hun schuld af te helpen, werkt de gemeente samen met Plangroep. Samen brengen zij de inwoners en ketenpartners op de hoogte van de verkorte looptijd van het schuldhulptraject. De gemeente hoopt met deze verandering dat inwoners die in de schulden zitten, sneller hulp inschakelen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel