Ankeiler: De verdachte van het neersteken van het voormalig Arnhemse raadslid Henny Selhorst (71) blijft langer in voorarrest.

- De verdachte van het neersteken van het voormalig Arnhemse raadslid Henny Selhorst (71) blijft langer in voorarrest. Dat bepaalde de rechter woensdag tijdens een voorbereidende zitting op het strafproces. De verdachte ontkent Selhorst te hebben neergestoken en te lijf te zijn gegaan met een bijl.

Wesley M. (28) uit Ede zit sinds vorige week woensdag in het psychiatrische observatiecentrum Pieter Baan Centrum. Hem wordt ten laste gelegd dat hij op 16 november 2022 Henny Selhorst te lijf zou zijn gegaan met een mes en/of een bijl. De Officier van Justitie stelt dat Wesley M. opzettelijk zou hebben geprobeerd Selhorst om het leven te brengen. Selhorst zou meerdere keren krachtig zijn gestoken in zijn bovenlichaam en werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Hij overleefde de aanval.

De rechter bepaalde dat het voorarrest in de psychiatrische observatiekliniek wordt voortgezet terwijl het onderzoek in deze zaak verdergaat. Samen met zijn halfbroer werd Wesley M. kort na de steekpartij opgepakt, maar de acht jaar jongere halfbroer kwam weer vrij.

De verdachte was woensdag niet in de rechtbank aanwezig, maar kwam via een live-verbinding kort aan het woord. Op de vraag van de rechter hoe het met de verdachte gaat vertelt Wesley M.: "Redelijk. Ik heb er weinig over te zeggen. Met de verwijten van de mishandelingen ben ik het niet eens. Er is in de verklaringen wel te vinden dat de aanwijzingen niet naar mij toe leiden."

Boze mannen

De steekpartij vond plaats tijdens Selhorst zijn 71e verjaardag. Hij was op bezoek bij een vriend aan de Agnietenstraat in Klarendal, toen er na drie uur 's nachts boze mannen aan de deur kwamen. Tijdens een ruzie werd Selhorst neergestoken. Volgens Justitie werd er ook geschopt en geslagen.

De verdachte zegt niet gestoken te hebben: "Ik ben ook niet als eerste naar binnen gegaan daarzo, ik volgde. Het werd op zelfverdediging gegooid, maar die zelfverdediging heeft nooit plaatsgevonden."

De rechter geeft aan dat deze zaken pas tijdens de inhoudelijke behandeling aan de orde komen. De zaak wordt in dit najaar inhoudelijk behandeld. Tot die tijd worden getuigen gehoord en moet het Pieter Baan Centrum nog rapporteren over de geestelijke gesteldheid van de verdachte. De rechter zegt dat er een mes is gevonden dat nog wordt onderzocht.

Selhorst was voor de extreemrechtse Gelderse Centrum Democraten raadslid in de gemeente Arnhem. Meermaals kwam hij in opspraak, bijvoorbeeld vanwege het omkopen van dakloze stemmers en handel in drugs.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel