Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Begin van de week plaatsten de medewerkers een spandoek. Foto: RTV Connect
Ankeiler: ‘Ludieke acties’, dat is waar de medewerkers van Parenco zich momenteel mee bezighouden. Eerst met een spandoek, daarna T-shirts voor alle medewerkers.

- ‘Ludieke acties’, dat is waar de medewerkers van Parenco zich momenteel mee bezighouden. Eerst met een spandoek, daarna T-shirts voor alle medewerkers. Ze zijn nog niet van plan om te stoppen. De medewerkers zijn ontevreden over de huidige CAO, en hopen op deze manier door te dringen bij de directie.

Het bedrijf is in 2022 door Smurfit Kappa zelf uitgeroepen tot ‘plant of the year’, wegens ‘goede productie’. Nu liepen donderdag de medewerkers met een T-shirt rond met daarop de tekst ‘krent of the year’, in de hoop hun punt duidelijk te maken.

Bas Nieuwpoort is lid van de onderhandelingsdelegatie, en vertelt dat het bedrijf door een moeilijke tijd is gegaan. "Wij hebben ons steentje bijgedragen om hier doorheen te komen." Volgens hem hebben medewerkers hun loyaliteit getoond aan het bedrijf. "Afgelopen jaren hebben we steeds pas op de plaats gemaakt én loon ingeleverd", vertelt de CNV'er. Het afgelopen jaar was volgens Nieuwpoort weer een recordjaar voor Parenco met een uitstekende productie. "Nu is het tijd dat we passend worden beloond voor onze inzet en de prestaties van het bedrijf."

De directie van Parenco laat weten dat het "inderdaad een moeilijke tijd is geweest". Door bijvoorbeeld een machine ‘die niet deed wat hij moest doen’, liepen er banen gevaar. "Uiteindelijk is daadwerkelijk ontslag door het harde werk van iedereen voorkomen", vertelt Ruben van Haren van HR.

'Hadden al een bonus gegeven'

CNV Vakmensen en FNV hebben Smurfit Kappa een ultimatum gesteld, dat afgelopen maandag verliep. "Nu beginnen we weer van vooraf aan", vertelt Nieuwpoort. Daarom zijn de medewerkers begonnen met actievoeren. Van Haren (HR) laat weten ‘verbaasd’ te zijn dat het zo ver is gekomen. "We hebben de medewerkers verdeeld over 2022 nog een bonus gegeven van 2900,- euro per persoon." Ook laat de directie weten dat ze de medewerkers al tegemoet waren gekomen met de secundaire arbeidsvoorwaarden. "Denk aan reiskostenvergoeding en de zorgkosten, iedereen heeft namelijk last van de inflatie."

Harder actievoeren

Van Haren laat weten dat er op de achtergrond al gesprekken plaatsvinden en zelfs al over andere percentages gesproken wordt in de directiekamer. Als er dan nog geen knoop wordt doorgehakt dan weet Nieuwpoort wel wat de volgende stap is. "Dan gaan we op een hardere manier actievoeren en stakingen zijn daarbij niet uitgesloten."

Begin van de week plaatsten de medewerkers een spandoek - Foto: RTV Connect
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel