Afdrukken
Ankeiler: Tegen een 56-jarige man uit Arnhem is vijf jaar celstraf en tbs met voorwaarden geëist voor het doodsteken van een 47-jarige man bij zijn woning in het Arnhemse Geitenkamp eind 2021.

- Tegen een 56-jarige man uit Arnhem is vijf jaar celstraf en tbs met voorwaarden geëist voor het doodsteken van een 47-jarige man bij zijn woning in het Arnhemse Geitenkamp eind 2021. Dat zou gaan om doodslag, bleek dinsdag in de rechtbank in Arnhem. Jamil Roethof, de advocaat van de verdachte, vroeg dinsdag om vrijspraak, omdat zijn cliënt zou hebben gehandeld uit zelfbescherming nadat het slachtoffer eerst met een mes op hem afkwam.

Er komt een witte man met een tatoeage tussen de duim en wijsvinger van zijn linkerhand en een schorpioentattoo in zijn nek de rechtszaal binnenlopen. De verdachte gaat wat ongeïnteresseerd achterover hangen in zijn stoel. Vlak nadat de rechter de zitting opent, vraagt hij het woord om de aanwezige nabestaanden te schofferen door te stellen dat zij het slachtoffer, die verslaafd zou zijn, aan zijn lot hebben overgelaten.

Op 6 december 2021 wordt in de Willem Beijerstraat in Arnhem rond 23.00 uur een zwaargewonde man gevonden, die even later ter plekke aan zijn verwondingen overlijdt. De man zou een vluchtelingenachtergrond hebben en sinds enkele jaren in de buurt wonen. Enkele dagen later wordt een nu 56-jarige Arnhemmer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de steekpartij.

"Dat klopt dus al niet", reageert de officier van justitie (OvJ) geïrriteerd. "Ze hebben hem juist wél een onderdak geboden."

Het is kenmerkend voor een zitting waarin de verdachte zich met regelmaat van zijn onfatsoenlijke kant laat zien. Bijvoorbeeld door de rechter te tutoyeren of te ruziën met de parketpolitie die hem naar binnen brengt. De rechter moet hem dat 'recalcitrante gedrag' maar niet aanrekenen, betoogt Roethof. Het zou onder meer liggen aan zijn antisociale persoonlijkheidsstoornis en zeer lage intelligentie.

Het verhaal dat erop moet wijzen dat de verdachte uit noodweer handelde, begint ermee dat hij die middag bij 'zijn vriend' op bezoek kwam. Ze dronken samen de nodige alcohol. Op een zeker moment zou het slachtoffer zonder aanleiding zijn opgestaan om een mes uit de keuken te pakken en daarmee op de verdachte zijn afgelopen. Die vluchtte naar eigen zeggen naar buiten, waar uiteindelijk een worsteling ontstond waarbij hij het mes dat op hem was gericht omdraaide. Dat zou vervolgens in de borst van zijn belager terecht zijn gekomen.

Nabestaanden verlaten zaal

Maar de rechters en OvJ leggen haarfijn bloot dat de verklaringen van de man aan alle kanten rammelen. In politieverhoren, de getoonde reconstructiefilm en zelfs binnen deze hoorzitting zegt de man vele tegenstrijdige dingen. Zo zou de buitendeur, waar de steekpartij plaatsvond, eerst door het slachtoffer zijn dichtgetrokken, vervolgens zegt de verdachte te denken dat hij dat zelf heeft gedaan om daarna te stellen dat hij het zeker weet. "U weet er gewoon niets meer van. Zeg dat dan", bijt de OvJ de man toe. De nabestaanden lopen door emoties overmand de zaal uit.

De vraag waarom de man niet gewoon wegliep, toen hij de buitendeur had dichtgetrokken nadat het slachtoffer met het mes op hem zou zijn afgekomen, wordt onduidelijk beantwoord. "Ik had geen keuze", blijft de verdachte herhalen. Dat hij eerder verklaarde dat het slachtoffer twee keer een stekende beweging naar hem maakte voor hij het mes omdraaide, was hij tijdens de reconstructie kennelijk even vergeten. En na lang ontkend te hebben deze bij zich te hebben gehad, beweert de man nu dat hij de telefoon van het slachtoffer mocht lenen om een vriendin te bellen.

'Stemmen in hoofd'

Of dat betekent dat hij tegen de politie heeft gelogen, wil de rechter van de man weten. "In feite wel." Waarom? "Waarom niet? De politie liegt ook wel eens tegen mij."

De man geeft aan dat zijn geheugen hem in de steek laat nu hij een jaartje ouder wordt. Mogelijk door alcohol- en drugsgebruik. Bovendien zegt hij stemmen in zijn hoofd te hebben gekregen, waar hij nu medicijnen voor heeft.

Het is vele malen aannemelijker dat de verdachte gewoon de telefoon van het slachtoffer greep en vervolgens het mes pakte waarmee hij het slachtoffer achterna kwam
officier van justitie

Er worden verschillende belastende getuigenverklaringen voorgelezen, die de verdachte als leugens afdoet. Waaronder een telefoontap van iemand die zegt dat hij voorafgaand aan de fatale steekpartij beweerde 'vanavond met iemand af te gaan rekenen waar hij nog heel veel geld van krijgt'.

Het heeft er alle schijn van dat de verdachte gewoon een verhaal verzint dat steeds groter wordt, concludeert de OvJ. Dat er ook geen dna van het slachtoffer op het mes is aangetroffen, maakt het verhaal van de zelfverdediging volgens hem bovendien ongeloofwaardiger. "Het is vele malen aannemelijker dat de verdachte gewoon de telefoon van het slachtoffer greep en vervolgens het mes pakte waarmee hij het slachtoffer achterna kwam." De verdachte verwijt de OvJ 'een mooie fantasie' te hebben. "Het is goed met jou", werpt hij hem op agressieve toon toe.

Over vier weken volgt de uitspraak.

Deel dit artikel