- Geschreven door RTV Connect
'Sekswerk is ook een beroep: het stigma moet eraf'
- Ankeiler: Sekswerkers in Arnhem die hulp nodig hebben of meer informatie willen, kunnen terecht bij Punt26.

ARNHEM - Sekswerkers in Arnhem die hulp nodig hebben of meer informatie willen, kunnen terecht bij Punt26. Maatschappelijk werker Inge Oomkes wil er voor iedere sekswerker zijn, ongeacht gender of de aard van de hulpvraag. “Bij Punt26 hebben we geen vooroordelen.”
Het is de Internationale dag van de Sekswerker; een dag waarop stilgestaan wordt bij geweld, stigma en onrecht waar sekswerkers mee te maken krijgen. Punt26, onderdeel van Rijnstad, is een steunpunt voor alle mensen in Arnhem en omgeving die sekswerk verrichten of hebben verricht. Daarnaast willen ze het stigma dat op sekswerkers ligt veranderen. Voor het Arnhemse steunpunt staat de Internationale dag van de Sekswerker in het teken van meer naamsbekendheid krijgen, zodat ze iedereen die hulp nodig heeft kunnen bereiken.
Niet naar de politie durven stappen
Volgens onderzoek van de landelijke belangenorganisatie Scharlaken Koord zijn er in Arnhem en omgeving 1965 sekswerkers die in 2022 online adverteerden. Het grootste gedeelte van de sekswerkers was actief in Arnhem. "Tegenwoordig kunnen sekswerkers makkelijk online adverteren", vertelt Inge Oomkes, maatschappelijk werker bij Punt26. Oomkes behandelt de vragen van sekswerkers en heeft contact met verschillende organisaties zoals Werk en Inkomen, maar ook andere steunpunten in Nederland, omdat sekswerkers vaak niet op één plek blijven werken. Vanachter haar bureau neemt ze de telefoon op of voert ze gesprekken tijdens een inloopuur waar iedereen binnen mag lopen met een vraag.
Doordat sekswerkers online makkelijk aan werk kunnen komen en zij zich niet altijd aan de regels van de overheid houden, kan het moeilijk zijn om naar de politie te stappen als er wel misstanden zijn. "Daarom is het belangrijk dat wij er als onafhankelijke partij zijn, zodat we ze toch kunnen helpen."
Stigma veranderen
"We willen er voor elke sekswerker zijn", zegt Oomkes. "Ongeacht of zij het vak legaal of illegaal uitvoeren." Bij Punt26 hebben ze geen zicht op hoeveel prostituees er illegaal werken in Arnhem en omgeving. "De mensen die bij ons aankloppen hebben allemaal een andere vraag", legt de maatschappelijk werker uit. "De een wil uit het vak stappen, terwijl de ander juist sekswerker wil worden. Maar er zijn ook mensen met een korte vraag, zoals waar ze een soa-test kunnen doen."
Punt26 wil zoveel mogelijk naamsbekendheid genereren, zodat elke sekswerker hen weet te vinden. Letterlijk en figuurlijk, want iedereen mag bij ze naar binnenlopen. Punt26 is te vinden in het buurthuis 'De Nieuwe Hommel' in de Arnhemse wijk Sint Marten. Verder willen ze het stigma veranderen dat op sekswerkers ligt. Dit doen ze door in gesprek te gaan met partijen zoals Werk en Inkomen en Volkshuisvesting. "We willen duidelijk maken dat sekswerkers ook gewoon mensen zijn met een baan. Mensen denken bij prostituees gelijk aan het criminele circuit, maar dat hoeft niet zo te zijn."
Geen vooroordeel
Oomkes vindt het helpen van sekswerkers dankbaar werk. "Ze vinden het fijn om met iemand te praten die geen vooroordeel heeft", vertelt ze. Vroeger werkte Oomkes in een bar met sekswerkers en daar zag ze van dichtbij dat de vrouwen die daar werkten, hele leuke mensen zijn. "Ze zijn net zoals jij en ik, maar toch hebben veel mensen een vooroordeel over hen en dat komt door het stigma dat op het beroep sekswerk ligt."
Arnhem steunt sekswerkers
Punt26 wordt onder meer mogelijk gemaakt door de gemeente. Volgens wethouder Maurits van de Geijn kijkt de gemeente positief naar het normaliseren van sekswerk. Zo vertelt hij: "Prostitutie is ook gewoon een beroep, maar het komt wel voor dat sekswerk in kwetsbare omstandigheden wordt uitgevoerd." De veiligheid van de sekswerker kan soms niet gegarandeerd worden of iemand doet het werk omdat die geen andere keus heeft. Het stadsbestuur wil die mensen steunen en ze een plek geven waar ze naartoe kunnen met vragen. "Sommige sekswerkers durven niet naar de overheid te stappen, dan kan een steunpunt als Punt26 erg behulpzaam zijn." De samenwerking met Punt26 wordt dit jaar in ieder geval voortgezet en Van de Geijn wil dat deze functionaliteit voor sekswerkers in Arnhem blijft.
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.