Bevat Video: Video
Ankeiler: Het jaarlijkse boogschiet-evenement bij Kasteel Doorwerth mag niet meer doorgaan.

- Het jaarlijkse boogschiet-evenement bij Kasteel Doorwerth mag niet meer doorgaan. Volgens organisator Dutch Bowhunting Clan is er geklaagd, omdat de doelen waarop ze schieten te veel op echte dieren zouden lijken.

Bizons, beren en schildpadden, het komt allemaal voor in het Arnhemse bos waar de leden van de Dutch Bowhunting Clan hun 'vlieguren' maken door op nep dieren te schieten. Kasteel Doorwerth was al tientalen jaren de vaste locatie waar ze hun jaarlijkse evenement hielden. Hier kwamen zo'n tweehonderd deelnemers uit het hele land op af om in Doorwerth met pijl en boog te schieten. Met als doel? 3D-dieren gemaakt van foam. En nu mag dat niet meer van het Geldersch Landschap en Kasteelen.

‘Ik ben zelfs vegetariër’

De 3D-dieren zouden te veel op echte dieren lijken. "Met een beetje gezond verstand kan je zien dat het hier niet om echte beesten gaat", vertelt Harry Booltink, voorzitter van de vereniging. Volgens hem zijn er juist veel dierenvrienden in de vereniging: "Ik denk dat er meer vogelaars aan boogschieten doen dan aan jagen", vervolgt Booltink. Schutster Helmy Louwere zou er niet aan moeten denken een echt dier te raken. "Nee, ik vind dat ontzettend zielig, wat moet ik met zo’n beest?" lacht ze. "Ik ben zelfs vegetariër!"

De regels waren volgens de voorzitter rond 2018 al aangescherpt, alleen werd daar in eerste instantie niets mee gedaan. "Het is altijd gedoogd, maar door een klacht zijn ze nu gaan handhaven", verduidelijkt Booltink. "Nu gaat ons volgende toernooi in oktober niet meer door."

Verslaggever Aniek Beekman ging langs bij De Dutch Bowhunting Clan, bekijk hier de reportage: (Het artikel gaat verder onder de video)

Handhaven regels terrein

De locatie Kasteel Doorwerth was volgens de voorzitter juist zo mooi. "De stuwwallen die een hoog-laag verschil maken, maar ook de uiterwaarden." Deze elementen maakten het een uitdagend gebied voor de boogschutters. "Het is gewoon een unieke plek in Nederland, wij vinden het doodzonde dat het niet meer door kan gaan."

Geldersch Landschap en Kasteelen laat weten ondanks het plotse einde ‘terug te kijken op een prettige samenwerking’. Een aantal jaar geleden heeft Geldersch Landschap het reglement aangepast; er mocht niet meer op echt gelijkende beesten met pijl en boog geschoten worden. Dit was vlak voor het eerste toernooi van 2018. Ellen Hendrix, hoofd marketing & communicatie, geeft in een schriftelijke reactie aan: "Toen de organisatie deze voorwaarden ontving, werd er een week voor aanvang van het evenement aangegeven dat ze geen aanpassingen meer konden doen en hebben we het, gezien de jarenlange relatie, gedoogd." Toen de coronapandemie voorbij was, kon het evenement in 2022 weer doorgaan. "Na het evenement in 2022 hebben we aangegeven dat we in 2023 onze voorwaarden voor terreingebruik willen handhaven."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel